Deniz yok ama imkan var!

Denizi olmayan Erzurum´un 28 adet balık tesisi var

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Deniz yok ama imkan var!

-BAYRAM ÖZEL-

 

Denizi olmayan Erzurum´un ilçelerinde 28 adet su ürünleri yetiştiriciliği tesisi var. Bu tesislerde yapılan kafes balıkçılığı üretimi ile yurt dışına balık ihraç ediliyor.

 

Sinan AYDIN

 

Denizi olmayan Erzurum, su ürünleri ihracatı ile ekonomik anlamda Türkiye´nin yüzünü güldürüyor. Sadece bir barajda 1600 ton kapasiteli alabalık üretim tesisi var ve yılda bin 500 ton alabalık üretilerek başta Japonya olmak üzere yurt dışına balık ihracatı yapılıyor. Erzurum´un 10 ilçesinde aktif olan 28 adet su ürünleri yetiştiriciliği tesisinde, kafes balıkçılığı üretimi yapılarak ekonomiye milyarlarca lira katkı sunuluyor. Su ürünleri konusunda en büyük üretim tesisinin yer aldığı Kuzgun barajı, adeta ala balık deposu görevini üstleniyor. Aziziye ilçesinde bulunan Kuzgun barajında, 1600 ton kapasiteli su ürünleri üretim tesisi bulunmakta olup, burada kafes balıkçılığı oldukça yaygın yapılmaktadır. Erzurum ilinde toplamda 10 ilçede aktif olan 28 adet su ürünleri yetiştiriciliği tesisinden en büyük üretim kapasitesine sahip olan Kuzgun Baraj Gölü´nde, aktif halde olan 6 adet işletme ve proje aşamasında olan 2 adet işletme su ürünleri yetiştiriciliğinde büyük bir önem arz etmektedir. 

 

??ERZURUM ENDER İLERDEN BİRİ´´

 

Geçtiğimiz haftalarda Erzurum Valisi Okay Memiş´in de konu uzmanlarından oluşan teknik ekiple birlikte ziyaret ettiği Kuzgun baraj gölünde,  balık üretim tesisi yılda bin 500 ton ala balık üreterek yurt dışına pazarlıyor. Baraj gölündeki tesislerde incelememelerde bulunan Erzurum Valisi Okay Memiş, bu bölgede üretilen balığın yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.  Memiş, ?Erzurum rakımından ve bulunduğu topografyadan dolayı balık üretiminin devam ettiği ender illerden biri. Önümüzdeki günlerde Erzurum´dan Japonya´ya balık ihraç edilecek. Sadece Kuzgun Barajında bin 500 tonluk bir kapasitemiz var. Erzurum´da yaklaşık olarak 2 bin tonluk üretim kapasitesi ile hem kendi şehrimizdeki hem de Türkiye´deki balık tüketiminde söz sahibi olduğumuz gibi Japonya´ya dahi buradaki çiftliklerden balık ihraç edilecek. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum? dedi.

 

ÜNİVERSİTE VE BELEDİYE KATKIDA BULUNUYOR

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi de, ildeki dere ve göletlere her yıl yavru balık bırakarak balık popülasyonunun devamına önemli katkıda bulunuyorlar. Büyükşehir belediyesi, sayılarını artırdığı göletlerde biriken suya balık bırakarak su ürünlerini ildeki yetişmesinde ve olta balıkçılığı yapılmasına da imkan tanıyor. Atatürk Üniversitesi ise, her yıl dere, gölet ve barajlara, başta suni alabalık yavrusu olmak üzere sazan ve gümüş balığı yavrusu bırakıyor. Birçok barajda yetiştirilen alabalık, aynı zamanda vatandaşlar için geçim kapısı da oluyor. Denizi olmayan Erzurum´da balık ihracatı yapılması, takdir topluyor.