.
-ÖZEL-
Sinan AYDIN
Erzurum´un iki kahraman paşası Kazım Karabekir Paşa ve Gazi Ahmet Muhtar Paşa´nın anıtlarında, bayram öncesi bakım, onarım ve çevre düzenlemesi yapıldı. Kahramanlıklarla Erzurum´dan dünyaya isimlerini duyuran Gazi Ahmet Muhtar Paşa ve Kazım Karabekir Paşa´nın büstlerinin bulunduğu parklar, İl Kültür Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi´nin organizesi ile elden geçirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Erzurum´da bulunan Kazım Karabekir Paşa ve Gazi Ahmet Muhtar Paşanın anıtlarının bakım, onarım ve çevre düzenlemeleri yapıldı.
HER İKİBÜST´TE BOYANDI, LEVHALAR EKLENDİ...
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı´nın kahramanlarından Gazi Ahmet Muhtar Paşa´nın adı verilen Mahallebaşı´ndaki parkta, anıt kaidesindeki büst boyandı. Gazi Komutanı´nın adı ve hakkında kısa bilgi içeren levha anıt kaidesine yapıştırılırken, park temizlenerek elden geçirildi. İstiklal Savaşı kahramanlarından Kazım Karabekir´in Gez Mahallesi kavşağındaki büstü ise boyandı, anıta Kazım Karabekir´i anlatan bir levha konuldu. Anıtın çevresindeki ağaçlar zarar vermeden budanarak büstün görünürlüğü artırıldı.Çevrede ise çiçeklendirme çalışması da yapıldı. Bayram öncesi yapılan çalışmalar, vatandaşlar tarafından ´Paşaların anıtlarına bayram temizliği yapılıyor´ şeklinde yorumlandı.
GAZİ AHMED MUHTAR PAŞA KİMDİR?
(1839 Bursa-1918 İstanbul) son dönem Osmanlı komutan ve sadrazamlarından. 1860 yılında Harp Okulu´nu bitirdi, ertesi yıl da kurmay oldu. Bosna-Hersek isyanlarında, Karadağ ve Sırbistan´a karşı yapılan savaşlarda görev aldı. Yemen´de bulunduğu sırada müşir (mareşal) oldu (1871). Asıl ününü 1877-1878 savaşlarında kazandı. Bu savaşlarda, Doğu Anadolu´da Rus çarının ordularına karşı başarılar elde etti. Berlin Antlaşması´ndan sonra Girit´te ve Rumeli´de görev yaptı. 1892 yılında Mısır olağanüstü komiserliğine atandı. İkinci Meşrutiyet´e değin orada kaldı. 1908´de İstanbul´a geldi. 1909´da da askerlikten ayrıldı. 1912 yılında sadrazam oldu. Sadrazamlığı Balkan Savaşı´na rastladı. Bu savaş sırasında gerek kendisi, gerek kabinesi hiçbir başarı gösteremedi. Balkan orduları Çatalca´ya dek dayandılar. Askerlik ve siyaset hayatının dışında Darüşşafaka´nın kuruluşunda yardımı olmuş, ilk kez milâdî takvimi savunmuş ve bu konuda "Islâhat-üt-Takvim" adlı bir kitap yazmıştır.
KAZIM KARABEKİR PAŞA KİMDİR?
Kazım Karabekir 23 Temmuz 1882 tarihinde İstanbul´da doğdu. Kuleli Askeri İdadisi´nde öğrenim gördü. 1902´de Harbiye Mektebi´ni bitirdi. 1905´te de Erkan-ı Harbiye´den yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. 1916 senesinde de Kutü´l-Amare´yi kuşatan 18. Kolordu komutanlığına getirildi. 1918 yılında da Erzincan, Sarıkamış, Kars, Erzurum ve Gümrü bölgelerini Ermeni ile Rus kuvvetlerinden geri aldı. Mondros Ateşkes Anlaşması sırasında da Sadrazam Ahmed İzzet Paşa´nın genelkurmay başkanlığı önerisini kabul etmeyerek Milli Mücade´ye katıldı. Kurtuluş Savaşı´nda da Doğu cephesi komutanlığı yaptı. 15 Kasım 1920 tarihinde de Ermeni ordusunu büyük bir bozguna uğrattı. Bunun yanında Rus Sovyet Sosyalist Federe Cumhuriyeti´yle de Kars Antlaşması görüşmelerini yürüttü. Alçıtepe Kahramanı" namıyla tanınan Kazım Karabekir, Türk Kurtuluş Savaşı´nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi´nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi.