1 Temmuz’dan sonra ev sahipleri kiraları böyle belirleyecek

1 temmuz 2024 tarihi itibarıyla türkiye’de yaklaşık 2 yıldır uygulanan yüzde 25’lik kira zam sınırı sona eriyor.

Tarih: 26.06.2024 14:06
1 Temmuz’dan sonra ev sahipleri kiraları böyle belirleyecek

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

1 temmuz 2024 tarihi itibarıyla türkiye’de yaklaşık 2 yıldır uygulanan yüzde 25’lik kira zam sınırı sona eriyor. 

KİRA ZAM SINIRI KALKIYOR

Milyonlarca ev sahibi ve kiracının yeni kira düzenlemeleri hakkında merakını artırmış durumda. Peki, 1 temmuz’dan sonra kiralar nasıl belirlenecek?

KİRA ZAMLARI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Konuya ilişkin uzmanların açıklamalarına göre, kira artışlarının belirlenmesinde sözleşme süresi ve içeriği büyük önem taşıyor. Kira başlangıç tarihinin 1 mart olması durumunda, ev sahipleri 1 temmuz'dan sonra ek zam talep edemeyecek. Yılda sadece bir defa kira artışı yapılabileceği belirtilirken, kira döneminin 1 mart 2024 olması durumunda ev sahibinin zam için 1 mart 2025 tarihini beklemesi gerektiği vurgulanıyor.

TÜFE ARTIŞ ORANI BAZ ALINABİLİR

Uzmanlar, kira sözleşmesinde tüfe artış oranı baz alındıysa buna göre bir uygulama yapılabileceğini belirtiyor. Örneğin, kira dönemi 1 eylül’de sona eriyorsa, 1 eylül 2024’ten itibaren on iki aylık ortalama tüfe oranına göre yeni kira belirlenebilir.

SÖZLEŞMEDE BELİRTİLEN ORANLAR GEÇERLİ OLACAK

Sözleşmede her yıl kiranın yüzde 30 oranında artacağına ilişkin bir madde bulunuyorsa, bu madde 2 yıldır uygulanamıyordu. Ancak, 1 temmuz’dan sonra bu madde yeniden uygulanabilir. Tüfe oranının daha yüksek olması durumunda ise sözleşmedeki madde geçerli olacaktır. Yani zam yapılırken sözleşmedeki oran aşılmamalıdır.

EV SAHİPLERİ VE KİRACILAR NE YAPMALI?

Ev sahipleri ve kiracılar, yeni kira dönemine hazırlıklı olmalı ve sözleşmelerini dikkatlice incelemelidir. Her iki tarafın da mağdur olmaması için yasal düzenlemeler ve sözleşme maddeleri göz önünde bulundurulmalıdır.

1 temmuz 2024 itibarıyla kira zam sınırının kaldırılması, kira artışlarının belirlenmesinde yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Uzmanların uyarıları ve yasal düzenlemeler doğrultusunda ev sahipleri ve kiracılar, kira artışlarını belirlerken dikkatli olmalıdır.