2024 Yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerini yayımladı.

Tarih: 01.01.2025 16:59
2024 Yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri Açıklandı

www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerini yayımladı. Veriler, bir önceki yıl olan 2023 yılını referans alarak hanehalkı gelirlerini değerlendirdi ve yoksulluk oranlarını ortaya koydu.

Göreli Yoksulluk Oranı Yüzde 13,6 Oldu

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, 2024 yılında göreli yoksulluk oranı yüzde 13,6 olarak hesaplandı. Bu oran, bir önceki yıla göre 0,1 puanlık bir artış gösterdi.

Medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alındığında, yoksulluk oranı yüzde 21,2 ile bir önceki yıla göre 0,1 puanlık azalış gösterdi. Medyan gelirin yüzde 40’ına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 6,9 oldu.

En Düşük Yoksulluk Tek Kişilik Hanelerde

Hanehalkı tipine göre değerlendirildiğinde, tek kişilik hanelerde yoksulluk oranı yüzde 6,5 ile en düşük seviyede gerçekleşti. Çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanelerde ise bu oran yüzde 10,8’e yükseldi.

Eğitim Düzeyine Göre Yoksulluk

Bir okul bitirmeyen bireyler arasında yoksulluk oranı yüzde 24,7 ile en yüksek seviyede yer aldı. Yükseköğretim mezunları ise yüzde 2,7 ile en düşük yoksulluk oranına sahip grup oldu.

Maddi ve Sosyal Yoksunluk Oranı Düşüş Gösterdi

Maddi ve sosyal yoksunluk oranı, 2023 yılında yüzde 14,4 iken, 2024 yılında yüzde 13,3 olarak hesaplandı. Bu oran, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan bireylerin oranını ifade ediyor.

Sürekli Yoksulluk Oranı yüzde 13,7 Oldu

Dört yıllık verilere dayalı olarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, yüzde 13,7 olarak belirlendi. Bu oran, son dört yılın en az üçünde yoksulluk sınırının altında kalan bireyleri kapsamaktadır.

Bölgesel Yoksulluk Oranları

Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölge, yüzde 4,7 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis (TRC1) bölgesi oldu. En yüksek yoksulluk oranı ise yüzde 14,6 ile Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir (TR71) bölgesinde gerçekleşti.

Konut Sorunları ve Borç Yükü

Hanelerin yüzde 31,3’ü, sızdıran çatı, nemli duvarlar gibi konut problemleri yaşadığını belirtti. Nüfusun yüzde 56,8’i ise taksit ödemesi veya borcu olduğunu ifade etti.

Ekonomik Zorluklar

Nüfusun yüzde 57,5’i bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 39,3’ü ise iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masraflarını karşılayamadığını belirtti.

Bu veriler, 2024 yılında Türkiye'deki yoksulluk ve yaşam koşullarını tüm detaylarıyla ortaya koyarak, sosyal politikaların ve ekonomik önlemlerin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.