Birlik Büro-Sen Genel Başkanı Ramazan Dernek, 2024-2025 Adli Yılının açılışı dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak adalet çalışanlarının karşılaştığı sorunlara dikkat çekti.
Birlik Büro-Sen Genel Başkanı Ramazan Dernek, 2024-2025 Adli Yılının açılışı dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak adalet çalışanlarının karşılaştığı sorunlara dikkat çekti.
"Adalet Sistemi Zayıflıyor, Liyakat Sistemi Çöküyor"
Dernek, mesajında adaletin ve hukukun bir toplumun temel taşları olduğunu belirterek, liyakat sisteminin bozulmasının adalet sistemindeki sorunları derinleştirdiğini ifade etti. “Liyakat sisteminin yok edilmesi hukuksuzlukların yolunu açmıştır. Yargıya duyulan güven, yapılan araştırmalarda dramatik bir şekilde düşmektedir. Hâkim ve savcıların bağımsızlıklarını koruyamamaları, sistemde ciddi sorunlar olduğunu gösteriyor,” dedi.
Adalet sisteminin bağımsızlığını yeniden tesis etmek için anayasaya ve yasalara uygun bir şekilde tam işlerlik kazandırılması gerektiğini belirten Dernek, liyakat sisteminin acilen geri getirilmesinin şart olduğunu söyledi. "Eğer bu sorunlar çözülmezse, adalet sistemi düzelmeyecektir" diyerek uyarıda bulundu.
Adalet Çalışanlarının Sorunları Göz Ardı Ediliyor
Dernek, adalet çalışanlarının iş yükünün büyük kısmını omuzlamasına rağmen sorunlarının görmezden gelindiğine dikkat çekti. “Hâkim ve savcıların mesai arkadaşları olan zabıt katipleri, mübaşirler, yazı işleri müdürleri ve diğer adalet çalışanları, düşük ücretlerle, tozlu arşivlerde ağır iş yükü altında çalışıyor. Ancak bu sorunlar sürekli göz ardı ediliyor” dedi.
Birlik Büro-Sen olarak, adalet çalışanlarının sorunlarını her platformda dile getirdiklerini ifade eden Dernek, bu sorunların çözümü için Bakanlık nezdinde mücadelelerini sürdürdüklerini vurguladı.
Talepler: Adalet Çalışanları İçin İyileştirme Şart
Ramazan Dernek, adalet çalışanlarının taleplerini içeren bir dosyanın geçtiğimiz aylarda Adalet Bakanı ve ilgili yetkililere sunulduğunu belirtti. Dosyada yer alan bazı talepler şöyle sıralandı:
*657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. Maddesinde düzenleme yapılarak, Adalet personeli için Adalet Hizmetleri sınıfının oluşturulması,
*Adalet personelinin tamamına fazla mesai ücreti ödenmesi,
*Adalet Çalışanlarının tamamına 3600 ek göstergenin tüm yargı çalışanlarına verilmesi,
*Ulaşım ödeneğinin, tüm adliye çalışanlarına ödenmesi,
*Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personelin, Genel İdari Hizmetler Sınıfına alınması,
*Adalet çalışanlarına fiili hizmet zammı getirilmesi,
*Adli Yıl açılış ayında tüm yargı çalışanlarına 1 maaş tutarında her adli yıl başlangıcında eğitim çalışanlarında olduğu gibi yargı çalışanları ödeneği adı altında ikramiye verilmesi,
*Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile yüksek yargı organlarının tüm personeline, Hâkim ve Savcılarda olduğu gibi brüt maaşlarının
Yüzde 15' i tutarında Yargı Ödeneği ödenmesi,
*Nöbet görevi verilen Adalet çalışanlarının, nöbet ücreti ve izinlerinde komisyonlar arasındaki uygulama farklılıklarının giderilmesi,
*Yemek, Lojman ve kreş sorunlarının çözüme kavuşturulması,
*Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüklerinde çalışan personelin sorunlarının çözülmesi,
*Adalet çalışanlarının, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun kapsamına alınması,
*Adalet Bakanlığında çalışan ve kadroya yeni geçen personelin kadro derece ve kademelerinin emsallerine göre uyarlanmasının acilen yapılması,
*Sosyal tesislerden tüm personelin faydalandırılması,
*Adalet personelinin gerek Adliye içinde gerekse Adliye dışında can güvenliğinin sağlanması,
*Kurum içerisinde çalıştırılan şehit yakınlarına ve Engelli vasfı ile çalışanlara gerekli hizmet içi eğitim olanaklarının sağlanarak kurum içerisinde bu şekilde çalışma motivasyonları sağlanmalıdır.
*Kurum içerisinde görevlendirilen Teknik personellerin maaş ve tazminatlarının yapılacak kısmi düzenlemelerle, yaptıkları riskli iş karşısında iş güçlüğüne ilişkin düzenlemelerin en kısa sürede yapılması sağlanmalıdır.
*Vezne ve Tevzi ve Bileşim sistemlerinde ek olarak görevlendirilen personellere kasa ve iç güçlüğü tazminatı görev süresinde ödenmelidir.
*İcra dairelerine dosya durumuna göre yardımcı personel görevlendirmesi zaman geçirilmeden bu konuda gerekli çalışmalar vakit geçirilmeden yapılmalıdır.
*Kanun ve düzenleme ve yönetmelik çıkartıldığı halde Mübaşirler için kıyafetler tek tip olmasına rağmen bu Tüm Türkiye genelinde bir kez verildiği halde 2016 yılından bu yana farklılıklar nedeniyle verilememektedir Farklı uygulamalarla Mübaşirler ve Kurum çalışanları mağdur edilmiştir.
Mağduriyetin en kısa sürede ortadan kaldırılması için gerekli düzenlemelerin yapılması,
*Genel İdari Sınıfına 05.02.2019 da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile geçirilen Mübaşirlerin 5’lik kadrodan 3’lük kadroya hala düşürülememiş ve yeşil pasaport hakları hala verilememiş olup, bu gerekli düzenlemenin yeni adli yıl açılışı sonrası bu eksikliğin acilen düzeltilmesi,
*Yardımcı hizmetler sınıflarında komisyon görevlendirmeleriyle çeşitli kademelerde çalıştırılan sayıları 1700'ü geçmeyen personelin acilen sınavsız Genel İdari Hizmetler sınıfına geçirilmeleri acilen sağlanmalıdır.
Dernek, bu taleplerin karşılanmaması durumunda adalet sistemindeki aksaklıkların büyüyeceğini ifade etti.
Adalet Çalışanları İçin Yargı Paketi Talebi
Adalet çalışanlarının, bugüne kadar çıkarılan yargı paketlerinde unutulduğunu belirten Dernek, “Yargı paketi hazırlanırken, adalet çalışanlarının taleplerine yer verilmemesi, adalet çalışanlarını üzdü. Eğer her kesim için iyileştirme paketleri çıkarılıyorsa, adalet çalışanları için de bir paket çıkarılmalıdır” dedi. Dernek, talepler karşılanmazsa, tüm adalet çalışanları için bir yürüyüş başlatacaklarını açıkladı.
Yeni Adli Yıl Dileği
Dernek, açıklamasının sonunda, yeni adli yılın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dileyerek, “Tüm adalet çalışanlarının, hâkim ve savcıların sorunlarının çözüldüğü, mutlu ve başarılı bir adli yıl olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.