Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Altın Çağını Yaşıyor

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Gürcistan  Demiryolları tarafından 24 Mayıs 2023 tarihinde tekrar işletmeye açıldı.

Tarih: 29.06.2024 13:16
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Altın Çağını Yaşıyor

www.erzurumgunebakis.com/ Fatma Evin

Tarihi İpek Yolu’nu yeniden yaşatmayı amaçlayan “Tek Yol Tek Kuşak” girişiminin en önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Gürcistan  Demiryolları tarafından 24 Mayıs 2023 tarihinde tekrar işletmeye açıldı. 

 Yeniden açılmasıyla birlikte demiryolu hattı Ülkemiz adına birçok konuda yardımcı oluyor. Bunlardan biri de yük taşımacılığıdır. Erzurum bölgesi içinde önemli demiryolu hattı olan BTK( Bakü-Tiflis-Kars), yük taşımacılığının geçtiği nokta olarak ön plana çıkıyor. Toplam 757 kilometre uzunluğunda ki hat, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin’ e yük taşıyor. 6 şubat Asrın felaketi olarak adlandırdığımız deprem de Çin’ den Türkiye ‘ye taşınan yükler de bunun bir örneğidir. Taşınan yükler Erzurum şehrinden de geçtiği için 9. Bölge Demiryolu Hattı olmasıyla birlikte önemli rol oynuyor. İthalat ve ihracat alışverişlerinin de gerçekleştiği Erzurum bölgesi, demiryolu hattı ile de  kalkınma yaşadı. 

Yetkililerden alınan bilgiye göre, BTK demiryolu hattı ile Erzurum’ dan yapılan İthalat ve ihracat da; Bakliyat, Maden, Bakır, Kömür dikkat çekti. Son dönemlerde altın çağını yaşayan hat, taşınan yüklerle ekonomiye de katkı sağladı.