Coğrafi işaretli Aşotunun, Lezzet Dolu Baharı

Doğu Anadolu'nun incisi Erzurum’un doğal lezzetleri arasında bulunan coğrafi işaretli aşotu, bahar ve yaz aylarının gelmesiyle kendini göstermeye başladı.

Tarih: 22.05.2024 23:16 Güncelleme: 23.05.2024 05:24
Coğrafi işaretli Aşotunun, Lezzet Dolu Baharı

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Aşotunun çıkmaya başlamasıyla birlikte pazar tezgâhları renkleniyor ve doğanın tazeliği sofralara taşınıyor. Dağların eteklerine çıkarak toplanan taze aşotuları pazarlarda satışa hazır hale getirilirken hem Erzurumlu vatandaşlar hem de şehir dışından gelen ziyaretçiler, pazarların yolunu tutyorlar. 

Erzurum'un yüksek rakımlı dağlarında, özellikle de Oltu, Tortum, Narman gibi ilçelerinde, Nisan ve mayıs aylarında, baharın habercisiyle birlikte yeşeren aşotu, yeşil yaprakları ve mor çiçekleriyle tanınan bir bitki türü olurken, çeşitli yemeklerde kullanılarak farlı lezzetler ortaya çıkarıyor ve tüketicilerin dikkatini çekmeyi başarıyor. 

Yüksek oranda A ve C vitamini içermesiyle bilenen aşotu, ayrıca demir, kalsiyum, fosfor gibi mineraller bakımından da zengin olması nedeniyle, hem lezzetli bir bahar mevsimi yiyeceği hem de sağlıklı bir besin kaynağı olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, aşotunun çeşitli hastalıklara karşı koruyucu etkileri olduğuna dair yöresel inanışlar da bulunuyor. 

Aşotu genellikle taze olarak tüketilirken, bir kısmı kurutularak kış aylarında da kullanılmak üzere saklanır, bir kısmı da salamura olarak muhafaza edilir ve başta yine Erzurum'un coğrafi işaretli ürünü olan Ayran Çorbasında ardından çeşitli yemeklerde kullanılır.