www.erzurumgunebakis.com / Orhan BOZKURT
Devlet Memurları Konfederasyonu Erzurum İl Temsilcisi Mucip Yazıcı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine sert tepki gösterdi. Yazıcı, TÜİK'in kamuoyundaki güvenilirliğini tamamen kaybettiğini belirterek, “TÜİK’e olan güven sıfırlanmıştır” dedi.
Haziran ayında düşüş gösteren enflasyonun, Temmuz ayında yeniden artarak %2,6’ya yükselmesini eleştiren Yazıcı, açıklanan verilerin gerçek hayatla örtüşmediğini savundu. Yazıcı, “Memur ve emekliye zam verilmemesi için aylık enflasyon düşük gösterildi. Şimdi ise ortamın daha iyi olması gerekirken, enflasyon yükseltilerek zam verilmiş gibi gösteriliyor. Atı alan Üsküdar’ı geçti. Bu açıklamaların vebalini TÜİK yetkilileri taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.
“Ücretli Kesimler En Çok Etkilenenler”
Açıklamasında geçim sıkıntısına da değinen Yazıcı, “Hayatta değil, bitkisel hayattayız. 14.686 TL ile bir ay nasıl geçinilir? Kiraların tavan yaptığı bir dönemde en büyük yük konut giderleri. Bu ay sadece kiralara gelen zam %41,3. Bu tablo, halkın ne kadar zor durumda olduğunu açıkça ortaya koyuyor” dedi.
Yazıcı, temel ihtiyaçların her geçen gün daha da ulaşılmaz hale geldiğini belirterek, “Bugün aldığını yarın alamıyorsun. TÜİK yetkilileri nasıl geçiniyor bilmiyoruz ama vatandaş için bu bir masal değil, gerçek. İnsanlar geçim derdiyle boğuşuyor” diye konuştu.
“Toplumda Huzursuzluk Artıyor”
Açıklamasında sosyal hayata da değinen Yazıcı, artan yoksulluğun aile içinde ve iş yerlerinde huzursuzluklara neden olduğunu belirtti. Yazıcı, “Evde karı-koca arasında, iş yerinde çalışanlar arasında geçim sıkıntısı tartışma konusu oluyor. Huzursuzluk her geçen gün artıyor” dedi.
“Okullar Açılıyor, Yurt Fiyatları Uçtu”
Yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde yurt fiyatlarının ciddi şekilde arttığını belirten Yazıcı, “Bir baba artık bir çocuğunu bile okutamaz hale geldi. Kredi kartı borçlarıyla boğuşan aileler, adeta bankalara çalışıyor” ifadelerini kullandı.
“TÜİK, Devlet Kurumları Arasında Güveni En Düşük Kurum Haline Geldi”
TÜİK’in devlet kurumları arasında güvenin en düşük olduğu kurum haline geldiğini savunan Yazıcı, toplu sözleşme sürecine de değindi. Yazıcı, “Toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Sahada olan tek sendika olarak Devlet Memurları Konfederasyonu, 28 Temmuz’dan bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde nöbet tutmaktadır” dedi.
Yazıcı, açıklamasını kamu çalışanlarına çağrıyla tamamladı: “Tüm kamu çalışanı arkadaşlarımı bu tabloyu görmeye, fark etmeye ve haklarını savunmak için Devlet Memurları Konfederasyonu çatısı altında toplanmaya davet ediyorum.”
