DÜKKÂN KİRALARI CEP YAKIYOR

Kiralara yapılan yüksek zamlar esnafları zor durumda bırakıyor.

Tarih: 23.05.2024 13:02
DÜKKÂN KİRALARI CEP YAKIYOR

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Girdi maliyetlerinin artmasıyla ekonomik anlamda sıkıntılı günler geçiren esnaflar, dükkân sahiplerinin kiralara yaptığı fahiş zamla sıkıntı yaşıyorlar. 

Kira fiyatları için yetkililerden çözüm beklediğini ifade eden esnaflar, kiralık dükkân fiyatlarının artmasından dolayı dükkânlar boş kaldığını söylediler.

Esnaflar,” Kiralık dükkân fiyatlarının artmasından dolayı dükkânlar boş kalıyor. Para kazanamayan esnaf kirasını ödeyemiyor. Dükkân sahipleri de kiraları belirlenen enflasyon rakamlarına göre değil piyasa şartlarına göre fiyatları yükseltiyor. Bu da biz esnafı zorluyor.  Kira fiyatlarına yapılan yüzde 100’ün üzerindeki zamlar belimizi büktü. Vergi, SGK, elektrik, su, personel maaşlarının yanı sıra fahiş kira fiyatlarından dolayı sıkıntılı süreç geçiriyoruz. Kiralarımızı ödemekte zorlanıyoruz. Hükümetin esnafları rahatlatacak vergi, kira artışları için acil çözüm bulması gerekir. Özellikle iş yeri kiralarında yaşanan yüksek artışlar, esnafların işletmelerin ayakta kalıp sürdürülebilir olmalarını zorluyor. Dükkân ve iş yeri kiralarının artış oranının konutlardaki gibi sınırlandırılmasını istiyoruz. Son zamanlarda işyeri kiralarına yapılan fahiş zamlar esnafı bitirme noktasına getirdi. Özellikle Cumhuriyet Caddesinde bulunan dükkânların kira ücretleri çok fazla olduğu için esnaf dükkân kiralayamıyor. Kiralarını ödeyemeyen esnaflar çözümü dükkânını kapatarak veya yer değiştirerek bulmaya çalışıyor ancak bu çözüm değil. Çünkü esnafların ödemeleri sadece kirayla sınırlı değil. Vergi, SGK, elektrik, su, personel maaşı ödemeleri bulunmaktadır. Hükümetin esnafların sırtındaki yükü hafifletecek, vergileri düşürecek, fiyat artışlarını düzenleyecek adımlar atmasını bekliyoruz.   Fahiş kira fiyatları altında eziliyoruz. Buna dur denilmesi lazım.”