El Emeği Oltu Taşı Diğer taşlar ile karıştırılmasın

Oltu taşı ile Rus taşı karıştırılıyor. Rus Taşı veya sahte taşlar, fırsatçı insanlar tarafından Oltu Taşı gibi kullanıcılara satılmaya çalışılıyor.

Tarih: 29.06.2024 12:17
El Emeği Oltu Taşı Diğer taşlar ile karıştırılmasın

www.erzurumgunebakis.com/ Fatma Evin

Oltu taşının sahte olup olmadığı hakkında bilgiler veren Mutlu Tesbih İşletmecisi Mutlu Kızılkaya, Oltu Taşı tespihlerinin kendine has ağırlığı ve tok sesi olduğunu söyledi. Kızılkaya, “Yapısında bulunan karbon elementi sayesinde kolay işlenebilme özelliğine sahip olan Oltu taşı madeni, maden kanununca tescillenmiş ve ülkemizde çıkarılan değerli taşlardan biridir. Rezervi az olan ve çıkarılması oldukça zor olan bu taşın cenneti Erzurum’dur. Emektar işçiler el emekleri ile bu taşı güzel hale getiriyor. ” Dedi. Sözlerine devam eden Kızılkaya, “Erzurum halkı tarafından Kara kehribar adıyla anılan Oltu taşı, genellikle siyah ve koyu kahve, nadirense sarı ve gri-yeşilimsi renkte bulunmaktadır. Oltu taşı tespih kullanan insanların, vücutlarında birikmiş olan statik elektriği tespih çekmek suretiyle attıklarına ve bu vesileyle de stresten kurtulduklarına inanılır. Ayrıca İslâm dinine mensup Müslümanlar namaz sonrası, dua öncesi ya da zikir esnasında sayı takibi amacıyla tespih kullanırlar.” Diye konuştu. 

İşte Oltu taşının en bilinen özellikleri; 

Oltu Taşını elinizin içine alıp nefesinizle buharlaştırdığınızda buharı çeker ve üzeri nemlenir. Oltu Taşı tespihlerinin kendine has ağırlığı ve tok sesi vardır. Sürtünme ile elektriklendiği için küçük kâğıt parçacıklarını kendine çeker. Bıçakla hafifçe kazındığında kahverengi toz çıkarır. Kullandıkça parlar. Oltu taşından yapılan tesbihler oldukça değerlidir. Son olarak konuşmasına devam eden Mutlu Kızılaya, “Piyasaya ucuz olarak sürülen bu kalitesiz ve çakma taşlar, hakiki Oltu üreticisi, pazarlamacısı ve tutkunlarını zor duruma sokmakta ve endişelendirmektedir. Ucuz fiyatlara satılan tesbihler kesinlikle Oltu olmayıp sentetik, plastiktir. Halkımız  bu konuda dikkatli olsunlar.” Diye vurguladı.