Erzurum Müzesi'nde Uluslararası Müzeler Haftası coşkusu

Erzurum Müzesi Müdürü Arkeolog Hüsnü Genç, Uluslararası Müzeler Haftası'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tarih: 23.05.2024 23:48 Güncelleme: 24.05.2024 00:14
Erzurum Müzesi

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

12-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Uluslararası Müzeler Haftası, dünya genelinde müzelerin farkındalığını artırmak amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Erzurum Müzesi de bu kapsamda yoğun bir program hazırladı. Müdür Hüsnü Genç, müzenin etkinliklerini ve bu haftanın önemini değerlendirdi.

"Müzeler Haftası kapsamında, her müze kendi konseptine uygun çalışmalar yapıyor. Amaç, müzelerin farkındalığını artırmak. Müzelerimizde yıl boyunca etkinlikler düzenleniyor ancak bu hafta için özel olarak daha farklı sergiler, söyleşiler, konuşmalar, defileler ve paneller düzenliyoruz," diyen Genç, Erzurum Müzesi'nin etkinlik programını da detaylandırdı.

Özellikle cuma günü, Selçuklu desen sergisi, Tapu Kütüklerinde Erzurum sergisi, Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin gözüyle antik eşyalar sergisi, Atatürk Evi'nde "Bir Hayalin İnşası" edisyonu, portrelerle Atatürk sergisi ve Yakutiye Türk İslam Eserleri Müzesi'nde Erzurum Müzesi koleksiyonundan nadir hat eserleri sergisi ziyaretçilerle buluştu.

Bunun yanı sıra, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik bilişsel eğitimler de veriliyor. Genç, "Öğrencilerimize yaklaşık 3-4 saat süren arkeolojik bir eğitim veriyoruz. Yaş ve pedagojilerine uygun eğitimler sunarak onları müzemizde ağırlıyoruz," diye ekledi.

MÜZELER ŞEHİRLERİN BELLEĞİDİR

Müzelerin sadece bu hafta hatırlanmaması gerektiğini belirten Hüsnü Genç, "Müzeler, şehirlerin yaşam alanları gibi düşünülebilir. Toplumlar için bir bellek olarak değerlendirilebilir. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ve bireylerin bellekleri müzelerde saklıdır. Bu etkinlikler ve Müzeler Haftası da bu belleğin canlı tutulması içindir," dedi.

Genç, müzelerin eğitici rolünü de vurgulayarak, "Bir ilköğretim öğrencisine Millî Mücadele'yi kitaplarla anlatabilirsiniz ancak ona bunu yaşatamazsınız. Müzeler, o öğrenciye bu hissi yaşatır. Müzelerin ve Müzeler Haftası'nın önemi buradan gelmektedir," dedi.

10 AYDA 90 BİN ZİYARETÇİ!

Son olarak, Erzurum Müzesi'nin ziyaretçi sayısındaki artışa dikkat çeken Genç, "Yaklaşık 10 ayda 90 bin ziyaretçiyi tamamladık," diyerek, müzenin geniş kitleler tarafından ilgi gördüğünü belirtti.