Erzurum SMMMO’dan Maliye Bakanlığı'na Tepki

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, 13 Aralık 2025 tarihli ve 586 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne ilişkin kamuoyuna yönelik bir basın açıklaması yaptı.

Tarih: 16.12.2025 11:44 Güncelleme: 16.12.2025 12:40

Erzurum SMMMO’dan Maliye Bakanlığı

www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Erzurum'da 13 Aralık 2025 tarihli ve 586 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne ilişkin kamuoyuna yönelik bir basın açıklaması yaptı. Bugün yapılan açıklamada, söz konusu tebliğin vergi sisteminde ciddi sorunlara yol açacağı ifade edildi.

Açıklamada, vergi sisteminin temel amaçlarının adalet, şeffaflık ve sürdürülebilirlik olduğuna dikkat çekilirken, basit usulden gerçek usule geçişin uzun süredir meslek camiası tarafından desteklendiği vurgulandı. Gerçek usule geçişin belge düzeni, defter tutma ve beyan sistemini güçlendirdiği belirtilerek, bu sürecin mali verilerin doğru ve sağlıklı üretilmesi açısından önemli olduğu kaydedildi.

Ancak 586 sayılı tebliğ ile gerçek usulde vergilendirilecek mükelleflerin muhasebe kayıtlarının ve beyannamelerinin meslek odaları tarafından yapılmasına izin verilmesinin, atılan olumlu adımları geri götürdüğü ifade edildi. Bu yetkilendirmenin hukuki ve teknik açıdan kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, uygulamanın birçok belirsizlik barındırdığı savunuldu.

Mükellefleri Denetimsiz Bırakacak 

SMMMO, muhasebe, raporlama ve beyan süreçlerinin bir bütün olduğunu vurgulayarak, bu işlemlerin uzmanlık ve sorumluluk gerektirdiğini ifade etti. Muhasebe ve vergi işlemlerinin mali müşavirlerin işi olduğunun altı çizilirken, bu yetkinin esnaf odalarına verilmesinin mükellefleri denetimsiz bırakacağı ileri sürüldü.

Vergide Eşitlik ve Adalet İlkesine Aykırı 

Açıklamada ayrıca, söz konusu düzenlemenin vergide eşitlik ve adalet ilkesine aykırı olduğu, kayıt dışılığı artırabileceği ve vergiye gönüllü uyumu zayıflatabileceği dile getirildi. Bunun kamu gelirlerinde azalmaya ve muhasebe mesleğinin zarar görmesine yol açacağı ifade edildi.

TÜRMOB, odalar ve 135 bin meslek mensubu adına yapılan açıklamada, vergi sisteminde onarılması güç zararlar doğuracağı belirtilen düzenlemenin yürürlükten kaldırılması talep edildi. Aksi halde her türlü hukuki mücadelenin sürdürüleceği kamuoyuna duyuruldu.