Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarma hakkı ve şartları

Kiracıların evden çıkmama direnciyle karşılaşan ev sahipleri için yasal yollar: İhtiyaç, kira ödememe ve tadilat durumlarında ev sahiplerinin hakları ve uygulamaları

Tarih: 02.05.2024 11:01
Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarma hakkı ve şartları

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar, kiracının evden çıkmak istememesi durumunda ev sahiplerinin yapabilecekleri konusunda merak uyandırıyor. Peki, bir ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

İhtiyaç durumu 

Ev sahibi, kiracının oturduğu eve ihtiyaç duyarsa kiracıyı evden çıkarma hakkına sahiptir. Ancak, kiracı bu duruma itiraz edebilir ve süreç uzayabilir. Ev sahibi, mahkemede eve gerçekten ihtiyacı olduğunu kanıtlamak zorundadır. Mahkeme sürecinde, ev sahibinin ihtiyacı sona ererse dava kiracı lehine sonuçlanabilir. Bu süreç genellikle yaklaşık 2 yıl sürebilir.

Kira ödememe durumu

 Kiracı, kira ödemelerini düzenli olarak yapmakla yükümlüdür. Kira ödemelerini aksatırsa, ev sahibi kiracıyı evden çıkarma gerekçesi olarak kullanabilir. Ancak, bu durumda da belirli yasal süreçlerin takip edilmesi gerekmektedir. Bir kira sözleşmesi yılı içinde kiracı kira ödemelerini iki ay geciktirirse ve ev sahibi kiracıya ihtar çekerse, mahkemeye başvurup tahliye talepli dava açarak kiracının evden çıkışı sağlanabilir. Ancak bu sürecin uzun olduğu unutulmamalıdır.

Büyük tadilat durumu 

Ev sahibi, evde büyük bir tadilat yapacağını belirterek kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak, bu tadilatın zorunlu olması gerekmektedir. Tadilat sürecinde kiracının evde kalmasının mümkün olmaması durumunda ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak, tadilat tamamlandıktan sonra evi ilk kiralama hakkı evden çıkarılan kiracıya aittir. Bu hak kullanılmazsa ev sahibi tazminat ödemek zorunda kalabilir.