Genel Af Yok, Tahliye Umudu Var! Yeni Yargı Paketi Mahkumlar İçin Ne Getiriyor?

Kamuoyunda uzun süredir tartışılan genel af ve “100. yıl affı” beklentileri, 10. Yargı Paketi ile yeniden gündemde.

Araştırma-İnceleme 2.03.2025 16:07:00 0

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Yeni düzenlemeler, cezaevlerindeki mahkumlar için tahliye umudu doğururken, infaz sisteminde köklü değişiklikler öngörülüyor.

DENETİMLİ SERBESTLİK VE İNFAZ DÜZENLEMELERİ
Yeni yasa paketiyle birlikte, cezaevinde tutuklu bulunan mahkumlar için denetimli serbestlik yoluyla tahliye imkânı genişletiliyor. Özellikle 5 yılın altındaki cezalarda, hükümlülerin en az 1/5 oranında cezalarını cezaevinde geçirme zorunluluğu getirilecek. Bu değişiklikle, ceza süresine bakılmaksızın herkesin belirli bir süre hapis yatması hedefleniyor.

MECLİS’E SUNULAN 55 MADDELİK YARGI PAKETİ
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 55 maddeden oluşan yeni yargı paketi taslağı, ilgili bakanlıklara gönderildi ve kısa süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması planlanıyor. Taslakta, 14 farklı kanunda değişiklik öngörülüyor. Daha önceki yargı paketlerinden çıkarılan bazı infaz düzenlemeleri de bu pakete dahil edildi.

CEZALARDA “1/5 İNFAZ” ZORUNLULUĞU
Yeni düzenlemeye göre, cezanın 1/5’inin mutlaka cezaevinde geçirilmesi zorunlu hale getiriliyor. Örneğin:

  • 1 yıl ceza alan en az 2,5 ay hapis yatacak.
  • 6 ay ceza alan 1 ay,
  • 3 ay ceza alan 18 gün,
  • 1 ay ceza alan ise 6 gün cezaevinde kalacak.

Bu düzenlemeyle, hafif suçlardan dahi ceza alan kişilerin cezaevine girmesi sağlanacak. Daha önce ertelenebilen kısa süreli cezalar için artık infaz zorunlu hale gelecek.

DENETİMLİ SERBESTLİK VE CEZALARDA ORANTILILIK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vurguladığı “cezaların orantılı olarak infaz edilmesi” ilkesi, bu düzenleme ile daha sıkı uygulanacak. Denetimli serbestlik uygulamaları devam edecek ancak mahkumlar, aldıkları ceza süresine bağlı olarak belirli bir süreyi mutlaka cezaevinde geçirecekler.

TUTUKLAMA YETKİSİNDE YENİ KRİTERLER
Paket, tutuklama yetkisine dair önemli değişiklikler de içeriyor. 2 yıllık tutuklama yasağı korunurken, 2 yılın altındaki suçlar için hâkimlere takdir yetkisi tanınıyor. Yani, bir suçun cezası 2 yıldan az bile olsa, hâkimler kişinin suç işleme eğilimini dikkate alarak tutuklama kararı verebilecekler.

GENEL AF YOK, AMA TAHLİYE UMUDU VAR
Yeni yargı paketi, genel af beklentilerini karşılamasa da denetimli serbestlik ve infaz sürelerindeki düzenlemelerle birçok mahkûm için tahliye umudu doğuruyor. Cezaevlerinde cezasını tamamlamaya yaklaşan hükümlüler için tahliye süreci hızlanabilir.

MECLİS GÖRÜŞMELERİ VE YASALAŞMA SÜRECİ
55 maddelik yargı paketinin önümüzdeki haftalarda TBMM’de görüşülmesi bekleniyor. Yasalaşmasının ardından Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan düzenlemelerin, Meclis görüşmeleri sırasında bazı değişikliklere uğrama ihtimali bulunuyor.

Yeni düzenlemelerle birlikte, Türkiye’de infaz ve denetimli serbestlik sisteminin yeniden şekillendirilmesi amaçlanıyor. Toplumda cezasızlık algısını önlemek için daha sıkı infaz kuralları getirilirken, mahkumların topluma yeniden kazandırılması hedefleniyor.