GÜMÜŞÇÜLERİN YÜZÜ GÜLMEYE BAŞLADI

Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte gümüşçülerin yüzü gülmeye başladı.

Tarih: 23.05.2024 14:58
GÜMÜŞÇÜLERİN YÜZÜ GÜLMEYE BAŞLADI

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Düğün sezonunun açılmasıyla, düğünlere hediye göndermek isteyenlerin ve evlilik hazırlığı yapanların ilk durağı gümüşçüler oldu.

Vatandaşın alım gücünü zorladığını ifade eden gümüşçü esnafı,   Satışların anormal derecede artışa geçtiğini söylediler.

Gümüşçüler,”  Son zamanlarda artan altın fiyatlarından dolayı gümüşte bayağı bir talep artmaya başladı. Gümüş ürünlerine talep bayağı arttı. İnsanların altın almaya gücü yetmiyor. Artık altın yatırım, gümüş takı aracı olmaya başladı. Düğün sezonunun açılmasıyla yarım altın götürmek yerine, çeyrek altın alıp bileklik şeklinde götürmeyi daha çok talep ediyorlar. Çünkü insanlar bütçe olarak bayağı zorlandı. Daha gösterişli, göze çarpan bir model olması için çeyrek altını getirip bu tarz gümüş ürünlerine taktırıp öyle götürüyorlar. in gümüş işlemeciliği Türk gümüş işlemeciliğine darbe vuruyor. Artık eskisi gibi düğünlerde Türk gümüş işlemeciliği değil de daha çok ucuz olduğu için Çin yapımı gümüşler tercih ediyor. Yaz mevsimi olmasından ötürü şuanda düğünler çok fazla olduğundan ötürü Türk yapımı gümüş hediyelik eşyalar bu dönemlerde  ilgi fazla oluyor. Ama şuan bakıldığında Türk yapımı gümüş hediyelik eşyalar ilgi  olunmaz iken daha çok Çin yapımı gümüş hediyelik eşyalar rağbet oluyor. Bunun nedeni ise Çin malı hediyelik gümüşler ucuz olduğundan kaynaklanıyor. Böyle olunca haliyle gümüş işlemeciliği işi ile yıllardır uğraşan esnafımız iş yapamadığından ötürü dükkanını kapatmak zorunda kalıyor.  Çin mallarına karşı boyun eğen imalatçıları, bir yandan Çin mallarına karşı mücadele verirken diğer yandan çırak bulamadığı için çoğu imalatçı zarar edip dükkanını kapatıyor. Maliyetin altında mal satıyor mecburen. Satınca da işin altından kalkamıyor zarar ediyor. Çin malları sektöre girdi  işler iyice bitti. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Altın gibi tıpkı gümüşte dünya borsalarında işlem görüyor. Üstelik altın işlemeciliği ve kuyumculuk kişiye özgü bir sektör, ancak gümüş öyle değil. Gümüşten hediyelik bilezik olduğu gibi, hamam tası da oluyor. Bu da talep artışına sebep olduğu için işlerimiz canlanmaya başladı.”