Tarih: 05.10.2024 09:46

Kalp Sağlınıza Dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN

  Kalp hastalıkları, dünya genelinde ölümlerin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Geçtiğimiz 29 Eylül'de Dünya Kalp Günü olması nedeniyle kalp sağlığı nasıl korunmalı sorusunu bir kez daha hatırlattı. 

 Kalp hastalıkları, genetik yatkınlık, yaş, cinsiyet gibi faktörlerin yanı sıra yaşam tarzı seçimleriyle de yakından ilişkili. Sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi risk faktörleri kalp sağlığını olumsuz etkiler.

Kalp sağlığını koruma yollarını Erzurum Sağlık İl Müdürü Gürsel Bedir anlattı. 

   Bedir, "Bol sebze, meyve, tam tahıllı ürünler tüketmek, kırmızı et ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak kalp sağlığı için önemlidir. Haftada en az 150 dakika orta şiddette egzersiz yapmak kalp sağlığını korur. Obezite, kalp hastalığı riskini artırır. Sağlıklı kiloda olmak önemlidir . Düzenli olarak tansiyon ve kolesterol ölçümü yaptırmak ve doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmak gerekir. Sigara, kalp hastalığı riskini önemli ölçüde artırır. Sigarayı bırakmak, kalp sağlığınız için en önemli adımlardan biridir. Stres, kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yoga, meditasyon gibi yöntemlerle stresi yönetmek faydalı olacaktır.   Kalp hastalıklarının erken teşhisi için düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek ve gerekli tetkikleri yaptırmak önemlidir. " Açıklamalarında bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —