www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ
Türkiye'de ev sahiplerinin kira sözleşmesi yapmadan evlerini kiraya vermeleri durumunda herhangi bir yaptırımla karşılaşıp karşılaşmayacakları merak konusu. İşte kira sözleşmesi yapılması gerekliliği ve sözleşmesiz kiraya verme durumunda karşılaşılabilecek durumlar:
KİRA SÖZLEŞMESİ ŞART MI?
Kira sözleşmeleri genellikle yazılı bir belge olarak kabul edilir. Ancak, Türkiye'de uygulanan hukuk sisteminde kira sözleşmesinin yazılı olması zorunlu değildir. Ev sahipleri ve kiracılar arasında sözlü olarak yapılan kira sözleşmeleri de geçerlidir. Sözlü kira sözleşmelerine dayanarak yapılan kira ödemeleri, bu sözleşmenin varlığını ispat edebilir. Ayrıca, mahkemeler de kiracının uzun süre bir evde kalmasını sözlü kira sözleşmesi olarak değerlendirebilir.
KİRA SÖZLEŞMESİ OLMADAN EV KİRAYA VERİLİR Mİ?
Kira sözleşmesinin yazılı veya sözlü olarak yapılmadan evin kiraya verilmesinin hukuki açıdan bir engeli yoktur. Ev sahipleri, kira sözleşmesi olmadan da evlerini kiraya verebilirler. Ancak, burada önemli bir istisna vergi ile ilgilidir.
VERGİ CEZASI RİSKİ
Kira sözleşmesi yapılmadan bir ev kiraya verildiğinde, ev sahibi kira beyannamesi vermeyebilir ve bu durumda devlete vergi kaybı oluşur. Bu nedenle, kira beyannamesi verilmemesi durumunda ev sahibine, yıllık kira bedelinin %5'i kadar ceza uygulanabilir.
Ayrıca, kira alınmadan akrabaların evde oturması durumunda da kira gelir vergisi ödenmesi gerekmektedir. Bakmakla yükümlü olunan kişiler haricindeki diğer yakınlara tahsis edilen evlerden, kira alınmasa dahi emsal değer üzerinden kira gelir vergisi tahsil edilmektedir.