Kira zammı hesapları değişti: Yeni dönem başlıyor

1 Temmuz 2024 itibariyle, yüzde 25 kira zammı sınırlaması sona eriyor.

Tarih: 02.07.2024 14:26
Kira zammı hesapları değişti: Yeni dönem başlıyor

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

1 Temmuz 2024 itibariyle, yüzde 25 kira zammı sınırlaması sona eriyor.

Hem ev sahipleri hem de kiracılar için yeni kurallar devreye giriyor. Kiraya yapılacak zam oranlarının nasıl belirleneceği merak konusu oldu.

1-3 Temmuz arası kira zammı oranları

1-3 Temmuz tarihleri arasında kira sözleşmelerini yenileyecek olanlar için zam oranı açıklandı. Bu tarihler arasında ev sahipleri yüzde 62,51 oranında kira artışı yapabilecek. Kiracılar, bu yasal sınırlar içinde kalan zam oranlarına itiraz edemeyecekler. Bu durum, kiracıların ev sahiplerinin talep ettiği zammı kabul etmelerini zorunlu kılıyor.

3 Temmuz'da yeni oranlar belirlenecek

3 Temmuz 2024'te, TÜİK Haziran 2024 enflasyon oranlarını açıklayacak ve bu oranlara göre yeni kira artış oranları belirlenecek. Beklentiler, yeni oranların büyük bir değişiklik göstermeyeceği yönünde; kira artışlarının yüzde 60 civarında olacağı tahmin ediliyor. Kesin oran, TÜİK’in açıklamasıyla netleşecek.

Haziran 2024 ile Temmuz 2024 kira artış oranları arasında küçük farklar olması bekleniyor. Bu nedenle, 3 Temmuz ve sonrasında kira sözleşmelerini yenileyecek kiracılar, biraz daha düşük oranlarla karşılaşabilirler. Bu küçük farklar kiracılar için biraz olsun avantaj sağlayabilir.