Tarih: 23.06.2024 11:01

Kira zammında yeni dönem başlıyor! Ev sahiplerine yeni hak!

Facebook Twitter Linked-in

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Türkiye’de açık bir kiracılık sorunu yaşanıyor. Bu soruna yüzde 25 kira zammı sınırlaması ile müdahale edilse de bu uygulama sorun çözmekten çok kendisi başlı başına bir sorun haline geldi. Ne ev sahipleri ne de kiracılar bu uygulamadan memnun kalmadılar. Kira zammında da yüzde 25 zam sınırlaması uygulaması sona eriyor. 2 Temmuz itibariyle kira zamlarında yeni bir döneme geçiş yapılmış olacak. Ev sahipleri de artık yeni kira zamları için gün saymaya başladılar.

KİRA ZAMMI NASIL BELİRLENECEK?

Yeni dönemde kira zammı konusunda ev sahiplerinin elleri daha güçlü olacak ve kiracıların da yapabilecekleri çok bir şey olmayacak. Ev sahipleri yeni dönemde kira zammını belirlerken yüzde 25 gibi düşük bir oran ile karşılaşmayacaklar. Kira zammı tespit edilirken son 12 ayın enflasyonu dikkate alınacak ve bu oranın da en iyi ihtimalle yüzde 50’nin altına düşmesi mümkün görünmüyor. 10.000 tl’lik kira yapılacak olan zam ile en az 15.000 tl olacak. Bu kira zammını da kiracıların kabul etmeme gibi imkanları olmayacak.

Kiracılar tek umutlarını enflasyona bağladılar ama onda da umut verici bilgiler gelmiyor. Enflasyonun yıllık bazda düşeceği biliniyor ama bu düşüş baz etkisi ile olacak ve sadece iki ayı kapsayacak. Yılın kalan aylarında enflasyon artmaya devam edecek ve kira zammı oranı da yükselecek.

Kiracıları yüksek kira zammında korunmak gibi bir imkanları yeni dönemde olmayacak. Tamamen ev sahiplerinin insafına kalacak olan kiracılar kira zammı pazarlığı yapabilecekler ama bunu ev sahibine kabul ettirmeleri oldukça zor görülüyor. Ev sahipleri son 2 yıldır enflasyonun altında kira zammı yapmak zorunda kaldıkları için bu zararlarını telafi etmenin derdinde olacaklar. Bu durum da kiracıların büyük bir ekonomik çıkmaz içerisinde kalacağını gösteriyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —