KOKARTLI REHBER VE ALAN KLAVUZLUĞU YOK

Seyahat acenteleri için kokartlı rehberlerin ve alan kılavuzluğu yapacak rehberlerin olmaması büyük sıkıntısı oluşturuyor.

Çalışma Hayatı 3.09.2023 20:05:00 0

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur Bingöl 

Kuzeydoğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu başkanı Nuh Şenol Günebakış Gazetesinin, Seyahat acentelerinin karşılaştığı sorunlar nelerdir? sorusunu cevaplayarak, “Bir isim adı altında birçok paydaşa bölünen tek sektör olma unvanına sahip olan seyahat acentelerinin farklı farklı şekillerde sorunları olabiliyor” ifadelerini kullandı. 

Şenol, “Turizm çok dallı bir sektör olduğu için, Seyahat acenteliğinde de sorunlar farklı farklı şekillerde olabiliyor. Bir isim adı altında birçok paydaşa bölünen tek sektör olma unvanına sahip diyebiliriz çünkü yüzün üstünde turizmin altını dolduracak iş kolları mevcut olup yine bunlarda iç turizm ve dış turizm adı altında kendi iş kollarına ayrılabiliyor. Her Seyahat acentesinin kendi içinde farklı farklı sorunları olduğunu belirtirken, kültür turu yapan acentelerimizin en büyük sıkıntısının korsan faaliyet olduğunu söyleyebilirim çünkü üniversitede bulunan öğrenci arkadaşlarımız bir araya gelerek otobüs veya servis kiralıyor ve kendi etraflarında topladıkları kişileri vergi ödemeden, işçi gideri olmadan, hiçbir mali gider ödemeden, SSK yapmadan götürüyorlar. TÜRSAB olarak bizler, bizlere destek veren Emniyet Müdürlüğü ve İl Kültür Turizm Müdürlüğüyle birlikte geçen yıl çok ciddi denetimler yaparak korsan faaliyetlerin çözümü noktasında başarılar elde ettik. Bir diğer sıkıntımız ise bölgemizde kokartlı rehberin olmaması bizler için ciddi anlamda sıkıntı teşkil ediyor çünkü tur faaliyetlerinde kokartlı rehber olmak zorundadır ama bölgemizde maalesef kokartlı rehber yok. Bununla ilgili 3-4 yıl önce Atatürk Üniversitesinde rehberlik bölümü yoktu, bakan beye bizler rica ettik ve sağ olsun rehberlik bölümünü de açarak şehrimize gerek bizlere gerekse şehrimize olumlu anlamda katkıda bulundu. Bölüm ilk mezunlarını gelecek sene verecek ve bizler bu mezun olan öğrencilere iş sahasında yer edindirebilirsek acentelerin yükü ciddi anlamda kalkmış olacak. Konuyla alakalı olarak Turizm Fakültesiyle çok ciddi ilişkiler içerisindeyiz ve o öğrencileri kaçırtmamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz çünkü bir yerde de iş sahası oluşturarak istihdam sağlıyoruz. Şu an için rehberi gittiğimiz bölgelerden alıyoruz ama bu da acenteye külfet oluyor. Bizlerin daha önce de bölgemize, bölge sınırını geçmeden bölge içinde dışardan gelen turistlere rehberlik yapılması adına alan kılavuzluğu getirilmesi ve gerekli kursların verilmesi noktasında bir isteğimiz olmuştu eski Valimizden, konuyu ilerleyen zamanlarda yeni valimizle de konuşacağız ve inanıyoruz ki konuyla ilgilenilecek. Çünkü şehrimize gelip de günü birlik tur yapan insanlara rehber bulamıyoruz ve rehber her zaman şehrin kalitesini arttırarak gelen turistlerin bilinçli bir şekilde gezmesine olanak sağlar.”