-ÖZEL-
Sinan AYDIN
Yapım çalışmaları tamamlandığında Erzurum Ortabahçe sulaması ile 63.880 da zirai arazinin suya kavuşturulması hedefleniyor. Devlet Su İşleri (DSİ) Erzurum 8. Bölge Müdürlüğü tarafından eski adı Cinis köyü olan Ortabahçe´de Ortabahçe Sulaması inşaatında çalışmalar aralıksız devam ediyor. DSİ Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinin Günebakış Gazetesi´ne verdiği bilgiye göre; Ortabahçe sulaması ile 63.880 da zirai arazinin suya kavuşturulması hedefleniyor. Şu ana kadar 24 bin 100 metre CTP ve 34 bin 100 metre HDPE boru döşendiğini açıklayan yetkililer, şunları söyledi:
SANAT YAPILARI YAPILACAK
" 32000 metre tahliye kanalı açıldı ve 16 bin 200 metre işletme ve bakım yolu yapıldı. Bununla birlikte boru hatları üzerindeki sanat yapıları ve yol geçişleri tamamlandı. Proje kapsamında işin tamamında 41000 metre CTP, 231000 metre HDPE boru hattı ve bunlar üzerindeki sanat yapıları, 58000 metre drenaj ve tahliye kanalı açılarak bunların kaplaması, sanat yapıları yapılacak. Modern sulama sistemi ile inşa edilen proje tamamlandığında, dekar başına tahmini 500 TL net gelir artışı ile ülke ekonomisine yıllık 26.829.600 TL katkı ve 1638 kişiye istihdam alanı sağlanması hedefleniyor. Çiftçimize önemli katkılar sağlayacak olan projenin tamamlanmasını bölge halkı heyecanla beklemektedir. Projenin tamamlanmasıyla çiftçimizin gelirinde yaşanacak artışın sonucunda bölge halkının refah seviyesi yükselecek." Projenin Su Kaynağı Ortabahçe Sulaması, Erzurum iline bağlı Aziziye ve Aşkale ilçe sınırları içerisinde Fırat Havzasında yer alıyor. Sulamanın su kaynağı işletmedeki Kuzgun Barajı olup,yakın tarihte bitirilmesi hedefleniyor.
ORTABAHÇE (CİNİS)
Karaz, Pulur ve Güzelova höyüklerinde yapılan kazı çalışmalarıyla, Erzurum Ovası´nda yerleşmelerin dip tarihinin, MÖ 4000 yıllarına kadar dayandığı tespit edilmiştir. Erzurum Ovası´nın batıdaki uzantısı olan Cinis Ovası´da bu kültürlerin etki alanı içerisinde kalmaktadır. Yerleşme tarihinin bu denli eski olması, sahanın Doğu Anadolu Bölgesi´nin en önemli doğal yol güzergâhlarından biri olarak bilinen, Karasu-Aras vadi koridorunda yer almasıyla ilgilidir. Nitekim Erzurum Ovası, Çin´den gelerek Trabzon´a kadar devam eden İpek Yoluyla; Kafkasya ve İran´dan gelerek Karadeniz, Akdeniz ve Basra Körfezine açılan doğal yolların kavşak noktası üzerinde yer alır. Araştırmaya konu olan Ortabahçe (Cinis) Köyü, Erzurum Ovası´ndaki benzer örneklerinde olduğu gibi Karaz Kültürü´ne dâhil edilen Cinis Höyüğü etrafında gelişmiş bir kırsal yerleşmedir. Bu çalışmada, yerleşimin Tunç Çağı´ndan günümüze kesintisiz sürüdüğü Ortabahçe Köyü coğrafi açıdan incelenerek, mevcut konumun avantaj ve dezavantajları değerlendirilmiştir.