Okul çağındaki çocuklar nasıl beslenilmeli Diyetisyen Dilan Yıldırım anlattı.
www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN
Çocuklar için okul öncesi ve okul çağı dönem, yetişkin için temel oluşturan pek çok alışkanlığın geliştirildiği ve kazanıldığı bir dönem. .Bu yaş grubundaki çocukların beslenme biçimlerinin düzensiz ve yetersiz olması fiziksel, bilişsel ve gelişimsel açısından birçok durumun olumsuz etkilenmesine yol açmakta. Konu hakkında Diyetisyen Dilan Yıldırım Günebakış'a açıklama yaptı.
EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI
Çocuklarda ve gençlerde en yaygın görülen olumsuz beslenme alışkanlıklarından biri öğün atlama olduğunu belirten Diyetisyen Dilan Yıldırım, "Türkiye’de ve dünyada yapılan beslenme alışkanlıklarının değerlendirildiğinde çocukların en sık atladıkları öğün, günün en önemli öğünü olarak kabul edilen kahvaltıdır. Kahvaltı günün ilk öğünü olması açısından protein karbonhidrat ve yağ açısından dengeli olmaldır. Kahvaltının sağlıklı ve doyurucu olması günün ilerleyen öğünlerinin daha hafif ve dengeli olmasını etkileyecektir." Dedi.
Günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunu söyleyen Yıldırım, okul çağı çocuklarının kahvaltı tabağının nasıl olunması gerektiğinden de bahsetti. Yıldırım, Protein kalitesi yüksek olması sebebiyle çocukların kahvaltıların 1 adet yumurta bulunması, kahvaltılarında süt grubundan bir besinin bulunması, Enerji değeri yüksek ve sağlıklı yağlar içeren fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların bulunması, farklı çeşitlerde, mevsimine uygun meyve ve sebzeleri tüketmeleri, Kahvaltılarının tam tahıl grubu besinler ile zenginleştirilmiş olması gerektiğini söyledi.
BESLENME ÇANTASI NASIL OLMALIDIR?
Okulların açılmasıyla en çok merak edilenlerden biri ise çocukların beslenme çantalarının nasıl olması gerektiği. Velileri, dikkatle uyaran Dilan Yıldırım, " Beslenme çantaları hijyen açısından oldukça önemlidir. Annelerin bu konuda titiz olmalarını önermekteyim. Beslenme çantasında doyuruculuk açısından mutlaka bir protein kaynağı olan; yumurta veya peynir, kefir ayran gibi süt ve süt grubu ürünleri mutlaka eklenmelidir. Basit karbonhidrat olarak sınıflandırdığımız çocuklarımız için sağlıksız olan ve kan şekerini olumsuz etkileyen pasta, poğaça, kek gibi ürünler sık sık beslenme düzenine eklenmemelidir. Ayrıca eklenirse tek başına konulmamalı yanına mutlaka bir protein ve sağlıklı yağ kaynağı olan süt veya yağlı tohumlar eklenmelidir." Dedi.
Çantalara, pasta, kek, poğaça gibi ürünler konulduğu taktirde ev yapımı olmasına özen gösterilmesini söyleyen Yıldırım, İçeriğinin peynir, dereotu, çörekotu, kuru meyveler ve yağlı tohumlar ile zenginleştirilmesini, ara öğün olarak ise kuru meyve veya dilimlenmiş meyveler eklenebileceğini ifade etti.
Çocukların kolay tüketimi açısından besinlerin dilimlenip küçültülmesini tavsiye eden Diyetisyen Dilan Yıldırım, hangi yiyeceklerin beslenme çantasından uzak tutulması gerektiğini anlattı.
Yıldırım, "Hazır paketli gıdalara beslenme çantasında yer verilmemeli, koku oluşturmayan ve beslenme saatine kadar bozulmadan saklanan gıdalar tercih edilmeli, gazlı içecekler ve hazır meyve suları yerine sade süt, ayran, sade kefir, taze sıkılmış meyve suyu gibi besleyici değeri yüksek içecekleri tercih edilmeli, şeker ve şekerli besinler beslenme çantasında sıklıkla bulundurulmamalı, şeker ihtiyacı ev yapımı kekler ve kuru meyvelerden karşılanmalı, kızartılmış besinlerdense fırınlanmışlar tercih edilmeli (patates, köfte, börek vb.). Şeklinde konuştu.