Pert Araç Düzenlemesi Değişti! Karar Artık Eksperde

Sigortalı ile sigorta şirketinin anlaşarak araçları perte çıkardığı dönem sona erdi. Yeni düzenlemeyle artık kararı sadece eksper verecek.

Tarih: 03.07.2025 13:54 Güncelleme: 03.07.2025 13:54
Pert Araç Düzenlemesi Değişti! Karar Artık Eksperde

www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN

Sigorta sektöründe pert araçlara ilişkin uygulamalarda köklü bir değişiklik yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte artık sigortalılar ve sigorta şirketleri, hasar gören araçlar için kendi aralarında anlaşarak perte çıkarma kararı veremeyecek. Sürecin tek yetkilisi eksper olacak.

Engin Akın Sigorta ve SigortaDoktoru.com sitesinin yöneticisi Eren Akın, yürürlüğe giren yeni uygulamayla ilgili yaptığı değerlendirmede, özellikle kasko poliçesi sahibi araç sahiplerini doğrudan ilgilendiren çok önemli değişiklikler olduğunu belirtti. Akın, “Eskiden sigortalı ile sigorta şirketi anlaşarak, aracın onarım maliyeti yüksekse aracı perte çıkarabiliyordu. Ancak artık bu mümkün değil” dedi.

Yeni uygulamaya göre, sigortalıların araçlarının perte çıkması yönündeki talepleri dikkate alınmayacak diyen Akın, “Bu aşamadan sonra hasar sürecine sadece eksper müdahil olabilecek. Eksper, aracı yerinde inceleyecek, onarım maliyetini belirleyecek ve nihai kararı verecek. Bu süreçte eksperin kararına sigortalı da, sigorta şirketi de müdahale edemeyecek” ifadelerini kullandı. 

Yüzde 60 Kuralı Geldi

Düzenlemeyle birlikte araçların perte çıkarılabilmesi için hasar oranının, aracın rayiç bedelinin en az yüzde 60’ına ulaşması şartı getirildi. Eren Akın, “Örneğin, 1 milyon TL değerindeki bir araçta ancak 600 bin TL ve üzeri hasar oluşursa perte çıkarılabilecek. Bu oran altında kalan araçlar onarılmak zorunda olacak” şeklinde konuştu. 

Bu durumla ilgili  istisnaların olduğunu  söyleyen Akın, mevcut istisnaları ise şöyle açıkladı: “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenen 10 kritik araç parçasında –örneğin şasi, airbag ya da elektronik aksam gibi– ağır hasar oluşması durumunda, yüzde 60 şartı aranmadan araç perte çıkarılabilecek. Bu madde, doğrudan sürüş güvenliğini tehdit eden durumlarda devreye girecek.”

5 Gün İçinde Raporlama Zorunluluğu

Yeni düzenlemeye göre eksperin hasar tespitini ve kararını en geç 5 iş günü içinde sonuçlandırması da zorunlu hale getirildi. Böylece süreçlerin daha hızlı ve şeffaf şekilde tamamlanması amaçlanıyor.

Sigortalılar İçin Değer Kaybı Endişesi

Eren Akın, yapılan değişikliğin sigortalılar açısından bazı olumsuzluklar doğurabileceğine de dikkat çekti. “Araç perte çıkarılamayacağı için onarım gören araçta ciddi değer kayıpları yaşanacak. Satış sırasında bu kayıplar araç sahiplerini zorlayabilir. Öte yandan sistemin şeffaflık açısından olumlu yönleri de var. Ancak eksperlerin bağımsızlığı konusunda endişeler mevcut” dedi.

Akın’a göre eksperlerin çoğu, iş aldığı sigorta şirketleriyle olan ilişkileri nedeniyle tarafsızlık konusunda zamanla eleştirilerin hedefi olabilir. Bu nedenle ilerleyen dönemde bağımsız bir denetim ve itiraz mekanizmasının oluşturulması gerekebilir. 

Yeni düzenlemenin temel amacı, sigorta sektöründe yaşanan kötüye kullanımların önüne geçmek ve ekonomik ömrü hâlâ devam eden araçları tekrar trafiğe kazandırmak. Ancak uygulamanın etkilerinin ne yönde olacağı, zamanla ortaya çıkacak.