Sıcak Havadan Kaynaklanan Sağlık Riskleri Artıyor

Son günlerde Erzurum'da yaşanan aşırı sıcaklar, insan sağlığını tehdit eden çeşitli etkilere yol açıyor.

Tarih: 22.06.2024 23:23
Sıcak Havadan Kaynaklanan Sağlık Riskleri Artıyor

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl

Meteoroloji uzmanlarına göre bu yıl yaz aylarının geçmiş yıllara göre daha sıcak ve kurak geçeceğini öngörülüyorken, sıcak hava sadece rahatsız etmenin yanı sıra aynı zamanda ciddi sağlık riskleri de taşıyor.

Aşırı sıcak hava, kişinin vücut sıcaklığını dengelemekte zorlanmasına neden olabiliyorken, sıcak çarpması riski artar ve aşırı yorgunluk hissi vererek, özellikle kalp-damar hastalığı olanlar için ek bir risk faktörü olabiliyor. Yüksek sıcaklık kan damarlarını genişleterek kalp yükünü artırabilirken, yine hava kirliliği ile birleşen sıcak hava, solunum yolu sorunlarını tetikleyebilir ve astım gibi kronik solunum rahatsızlıkları olanları daha fazla etkileyebilir. Vücuttan daha fazla su kaybına neden olan hava sıcaklıkları dehidrasyon riskini artırır ve dengesiz beslenme alışkanlıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

sıcak havadan korunmak için önlemler

Uzmanlar, sıcak havadan korunma için ilk olarak İçme suyu tüketimini artırmayı ve alkollü içeceklerden kaçınmayı önerirken, açık havada fiziksel aktiviteleri sabah erken veya akşam geç saatlere ertelemeyi,  serin ortamlarda bulunmaya özen göstermeye ve güneş koruyucuları kullanmayı, kronik sağlık sorunları olanlar veya yaşlılar için düzenli sağlık kontrolü yaptırmayı, öneriyor.