Sıcak havalarda artan hastalık: Kurdeşen

Sıcak havalarla birlikte birçok mevsimsel rahatsızlık ortaya çıkabiliyor.

Tarih: 04.07.2024 15:29 Güncelleme: 04.07.2024 15:29
Sıcak havalarda artan hastalık: Kurdeşen

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Sıcak havalarla birlikte birçok mevsimsel rahatsızlık ortaya çıkabiliyor. Bunların başında kurdeşen geliyor. Uzmanlar, bu hastalığın belirtilerinin hızla yayıldığını ve hastaların gündelik işlerini yapmada zorlandığını belirtiyor.

UZMANLARDAN UYARILAR

Uzmanlar, kurdeşen tedavisinde ezbere ilaç kullanımının riskli olduğunu vurguluyor. Yanlış tedavi yöntemleri hastalığı daha da kötüleştirebilir.

KRONIK KURDEŞEN

Yaz aylarında açık giysiler giymek, cildi kurdeşene karşı daha savunmasız hale getirebilir. Eğer kurdeşen 1,5 aydan fazla sürerse, hastalık kronik hale gelir.

Atopik yapı ve kurdeşen

Uzmanlar, kurdeşen hakkında şu bilgileri veriyor:

  • Belirtiler: Küçük kabarıklıklar veya 5-10 santimetreye varan büyük ödemler şeklinde ortaya çıkabilir. Şiddetli kaşıntıya neden olur ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
  • Tetikleyiciler: Atopik yani alerjik cilt yapısı, yünlü giysiler gibi temas eden maddeler kurdeşeni tetikleyebilir.

Ürtiker türleri

Ürtikerin farklı türleri vardır:

  • Spontan ürtiker: Akut (6 haftadan kısa süren) veya kronik (6 haftadan uzun süren) olabilir.
  • Fiziksel ürtiker: Sıcak, güneş, basınç, su ve dermografik ürtiker gibi alt grupları vardır. Özellikle dermografik ürtiker, hastaların gündelik işlerini yapmasını zorlaştırır.

YAŞAM KALITESI ÜZERINDEKI ETKILER

Dermografik ürtikeri olan hastalar, poşet taşırken bile zorlanabilir. Ayrıca, ağda ve epilasyon gibi kişisel bakım işlemleri yapmaları güçleşir, bu da hayat kalitelerini düşürür.