Sonbahar Aylarında Beslenmeye Dikkat!

Soğuk sonbahar aylarında beslenme nasıl olmalıdır, Diyetisyen Dilan Yıldırım anlattı.

Tarih: 27.09.2024 09:45 Güncelleme: 27.09.2024 10:32
Sonbahar Aylarında Beslenmeye Dikkat!

www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN

Sonbaharın gelmesiyle birlikte doğa renk değiştirirken, bizim de beslenme alışkanlıklarımızı mevsimin özelliklerine göre düzenlememiz gerekiyor. Hava serinlemeye başlar, günler kısalır ve vücudumuz farklı besin ihtiyaçlarına sahip olur.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Diyetisyen Dilan Yıldırım, yaz ve kış aylarındaki beslenme farklılıklarına dikkat çekerek, " Yaz aylarında dışarıda çok daha fazla zaman geçiriliyor. Daha aktifiz ve daha çok terleriz. Buna karşılık,  sudan zengin besinler olan karpuz, şeftali, kavun, çilek, salatalık gibi yaz meyvelerinin tüketimi ön plana çıkmaktadır.

  Sonbahar ve kış aylarında, havalar soğumaya başlayıp ve günler kısaldığında vücudumuz sudan zengin meyve ve sebzeler yerine sebze çorbası, güveç, tahıl, kuruyemiş ve avokado gibi vücudu ısıtan besinlere daha çok ihtiyaç duyuyor. Sonbahar ise bize elma hasadını sunarak; lif ve pektinle dolu elma ile sindirime yardımcı oluyor. Kış  aylarında ise birçok bakteri ve virüse karşı doğanın en iyi koruyucularından biri olan büyük dozlarda C vitamini içeren narenciye olarak adlandırdığımız turunç, portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi besinler takip ediyor. " İfadelerini kullandı. 

Dilan Yıldırım, mevsimsel beslenildiğinde  başka bir deyişle doğanın insana verdiği zamanda meyve ve sebze tüketildiğinde , vücudun daha güçlü, daha sağlıklı ve daha zinde olmasına katkıda bulunulduğunu, mevsimine uygun beslenildiğinde vücudun ihtiyaçlarının daha fazla farkına varıldığını söyledi. 

Sonbaharda nasıl beslenilmeli? 

 Sonbahar döneminin aslında  vücut için kışa hazırlık dönemi olduğunu, mevsim geçişlerinde metabolizma hızı değişmesi ve aynı zamanda  bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte bireylerde hastalık görülme oranının arttığını söyleyen Yıldırım, "Bu dönemde vücut direncini arttırmak için antioksidan olarak da görev yapan  A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerden zengin beslenmeye özen gösterilmedir. Bunun yanı sıra omega – 3 ve omega – 9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak vücut sağlığımız için gereklidir." Açıklamalarında bulundu. 

En doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır? 

Bu aylarda özellikle sigara içenlere dikkat çeken Yıldırım, sigara içenlerin içmeyenlere göre iki kat fazla C vitamini tüketmesi gerektiğini  önemle vurguladı. 

Lif tüketimini dengeleyebilmek için kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, sebze ve taze/kuru meyvelerin tüketilmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Dilan Yıldırım, son olarak soğuk sonbahar ve kış aylarında beslenme ile ilgili şu önemli bilgileri verdi:

 "Izgara, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.  Kendinizi mutsuz hissediyorsanız muz, taze sıkılmış meyve suları, ceviz, çiğ fındık, çiğ badem ya da   1-2 parça bitter çikolata da ara öğünlerde tüketilebilir.

 Havaların soğumasıyla birlikte vücut ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek için harcamış olduğu enerjiyi miktarını düşürür. Kilo almak istemiyorsanız aldığınız kalori ile yaktığınız kalorinin eşit olması gerekmektedir. Dolayısıyla miskinlikten kurtulup mutlaka haftada 2 -3 kez fiziksel aktivite yapmaya özen göstermelisiniz. Alınan tüm toksinleri vücuttan uzaklaştırabilmek için 8 -12 bardak su içilmelidir. Mutlaka egzersiz planı yapın."