Staj ve Çıraklık Mağdurları Savaşını Sürdürüyor

Anadolu Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Kurucu Başkanı Onur Önal, hazırladığı raporla staj ve çıraklık mağduriyeti konusunu tekrar gündeme getirdi.

Tarih: 05.09.2024 09:51
Staj ve Çıraklık Mağdurları Savaşını Sürdürüyor

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

EYT kapsamına girmeye staj ve çırak mağdurları savaşlarını sürdürmeye devam ediyor. Anadolu Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Kurucu Başkanı Onur Önal, hazırladığı raporla konuyu tekrar gündeme getirdi.

Anadolu Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Kurucu Başkanı Onur Önal, geçtiğimiz günlerde bazı kurumlar, partiler ve bakanlıklara verilmek üzere Staj ve Çıraklık Mağdurları hakkında bir rapor hazırladı. Raporun içerisi ise özetle şu şekilde:

“3308 sayılı kanuna tabi stajyer ve çırakların sigorta girişleri kısa vadeli sigorta kolu olarak bildiriliyor, bu da emeklilik hizmet hesabına dahil edilmemekte ve mağduriyet yaratıyor. EYT yasası ile birlikte stajyer ve çıraklar emeklilik hakkı elde edecek; ancak bu durum kurumun aktüerya dengesini zorlayacak.

Çözüm Önerisi:

  1. Staj-Çırak Sigorta Kolunun Uzun Vadeli Sigorta Kolu Olarak Değiştirilmesi: Stajyerlerin uzun vadeli sigorta primlerinin işverenler tarafından ödenmesi.
  2. Prim Ödemeleri: İşverenler stajyerlere asgari ücretin 1/3’ü yerine uzun vadeli sigorta primlerinin ödenmesi. İşverenlerin, stajyer kabul etmeme durumunda, en az 10 işçi çalıştıran işyerlerine her 10 kişi için 1 stajyer istihdam etme şartının getirilmesi.

Bu öneri ile:

  • Kurum Geliri: 1.925.634 stajyer ve çırak için uzun vadeli sigorta primleri, yıllık yaklaşık 138milyar TL prim geliri sağlar.
  • Kurum Gideri: 500.000 EYT kapsamındaki stajyer ve çırak için yıllık emekli maaşı gideri yaklaşık 60 milyar TL olacak.
  • Net Kazanç: Prim gelirleri ile maaş giderleri arasında yaklaşık 76 milyar TL’lik bir artı kaynak sağlanacak.”

Ayrıca, stajyer-çırak sigortalarının uzun vadeli sigorta koluna geçirilmesiyle, stajyerlerin sigorta sürelerini borçlanarak kuruma ek gelir sağlamaları mümkün olacaktır. 

Bunların dışında bu rapora; Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Strateji Bütçe Başkanlığı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Ak Parti (AKP), Yeniden Refah Partisi (YRP), Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, desteklerini belirttiler. Elde edilen bilgilere göre, destekleyen kurumların içinde AKP ve MHP ile bilgi alışverişleri ve görüşmeler devam edildiği de belirtildi. 

Anadolu Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Kurucu Başkanı Onur Önal’ın hazırladığı rapor tam olarak şu şekilde: