www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN
Türkiye genelinde ticari süt işletmeleri tarafından Mayıs 2025 dönemine ait süt ve süt ürünleri üretim verileri açıklandı. Verilere göre, Mayıs ayında toplanan inek sütü miktarı 999 bin 348 ton olarak kaydedildi. Bu rakam, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 oranında azalışa işaret ederken, yılın ilk beş aylık döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 artış gösterdi.
Süt ürünleri üretiminde ise bazı kalemlerde dikkate değer artışlar yaşandı. Mayıs ayında, inek peyniri üretimi yüzde 2,3, ayran ve kefir üretimi yüzde 11,9, yoğurt üretimi yüzde 7,8, içme sütü üretimi yüzde 8,8, tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 22,6 oranında arttı.
Yılın ilk beş ayında ise inek peyniri üretimi yüzde 1,2, ayran ve kefir üretimi yüzde 6,8, yoğurt üretimi yüzde 4, içme sütü üretimi yüzde 3,8 ve tereyağı ile sadeyağ üretimi yüzde 9,9 artış gösterdi.
Öte yandan, bir önceki ay 981 bin 30 ton olan toplanan inek sütü miktarı, Mayıs ayında yüzde 1,9 artarak 999 bin 348 tona yükseldi. Ancak içme sütü üretiminde dikkat çeken bir gerileme yaşandı. Nisan ayında 142 bin 948 ton olan içme sütü üretimi, Mayıs ayında yüzde 8,2 azalarak 131 bin 232 tona düştü.
Sektör temsilcileri, süt ve süt ürünlerindeki bu dalgalanmaların mevsimsel etkiler ve tüketici alışkanlıklarındaki değişimle bağlantılı olduğunu belirtiyor.