TARIM MAKİNE EKİPMAN SEÇERKEN DİKKAT!

Günümüzde artık makinesiz tarım ekonomik olarak pek mümkün değildir.

Tarih: 17.06.2024 09:13
TARIM MAKİNE EKİPMAN SEÇERKEN DİKKAT!

www.erzurumgunebakis.com / Fatma Evin

Tarım makineleri donanımı, herhangi bir çiftçilik operasyonu için hayati bir bileşendir. Tarım makine ve ekipmanlarının verimli, güvenilir ve güvenli çalışmasını sağlamaya yardımcı olur. 

Tarım makineleri ve ekipmanları, ekinlerin, çiftlik hayvanlarının ve diğer tarımsal ürünlerin yetiştirilmesini ve hasat edilmesini desteklemek için kullanıldığını ifade eden Tarım aletleri satıcıları, makine ekipman seçerken, çevrenizde aynı ekipmanı kullanan üreticilerden görüş almanız faydalı olacağını söylediler.

Tarım aletleri satıcıları,” Bazı işlerde hala insan gücüne ihtiyaç olsa da, her gün yeni bir makine veya ekipman çıkıyor. Bu güzel bir durum, çünkü hem zamanınız kısalıyor, hem de işçilik maliyetiniz azalıyor. Fakat makineler ucuz yatırımlar değil. Satın alırken ve kullanırken dikkatli olmanız ve paranızın hakkını almanız lazım. Bunun için, birinci husus, sizin de bildiğiniz gibi, traktörünüzle ekipmanlarınızın birbirine uygun olması. Mesela, büyük traktörünüz varken, küçük makine kullanmak israf demektir. Küçük traktörünüz varsa da, büyük makinelerle traktörü zorlarsanız, boşuna para kaybedersiniz. Eğer traktörü büyütecekseniz, makinelerinizi de, hatta römorkunuzu da değiştirmek için bir plan yapmalısınız. Nasıl bir traktör seçeceğiniz, yetiştirdiğiniz ürünle de alakalı. Her üründe traktörün yıllık çalışma saati farklı olur. Bu konuları traktör satın alacağınız bayi ile mutlaka konuşun. En baştan doğru bir seçim yaparsanız, ileride tarlada veya hasatta iken başınız ağrımaz. Biliyorsunuz, tarlada iken, “tırnağın varsa, başını kaşı” derler. Artık traktörlerin gücü çok arttığı için, tarladaki işleri tek seferde ve daha kısa sürede yapacak “kombine” makineler satılıyor. Aynı anda çizel pulluk, diskaro veya merdaneyi birleştiren kombine toprak işleme makineleri size zaman ve para tasarrufu sağlayacaktır. Hatta artık hem önüne hem de arkasına makine bağlanabilen traktörler var. Tabi bunları yapabilmek için traktörünüzün çeki performansına, hidrolik kaldırma kapasitesine, makine ve damperlere göndereceği hidrolik yağın yeterli olmasına bakmanız lazım. Traktör ve makinelerinizi incelerken, traktörün iki aksı arasında, üreticilerin deyimiyle sal mesafesini de ayarlamanız lazım. Makine ekipman seçerken, çevrenizde aynı ekipmanı kullanan üreticilerden görüş almanız faydalı olur.”