Telefon Dolandırıcılarına Dikkat

Son günlerde, telefon dolandırıcılarının sayısında ciddi bir artış yaşandığı gözlemleniyor. Vatandaşlar, özellikle 0850 ile başlayan numaralardan gelen aramalardan şikâyet ediyor

Tarih: 17.10.2024 21:50
Telefon Dolandırıcılarına Dikkat

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Son günlerde, telefon dolandırıcılarının sayısında ciddi bir artış yaşandığı gözlemleniyor. Vatandaşlar, özellikle 0850 ile başlayan numaralardan gelen aramalardan şikâyet ediyor

Çeşitli yalanlar ve sahte vaatlerle insanları kandırmaya çalışan telefon dolandırıcıları, yaşlılar başta olmak üzere toplumun birçok kesimini hedef alıyor. Çok sayıda kişi bu tür aramalardan nasıl etkilenip dolandırıldığını internet üzerinden paylaşarak farkındalık oluşturmaya çalışıyor.

İşte Sahtekârların Başvurduğu Yöntemler

Telefon dolandırıcılarının kullandığı en yaygın yöntemlerden biri, "İnternet ve mobil operatörünüzün taahhüt süresi doldu" yalanı. Bu yöntemde dolandırıcılar, aradıkları kişilere genellikle güvenilir bir operatör çalışanı gibi davranarak, taahhüt süreleri hakkında bilgi vermeye çalışıyor. Sahtekârlar, aramalar sırasında sıkça "Sizin daha uygun bir tarifeye ya da operatöre geçmenizi sağlayabiliriz" veya "Kampanya fırsatlarından yararlanabilirsiniz" gibi ifadeler kullanarak insanları ikna etmeye çalışıyor. Bu durum, birçok kişinin dikkatini çekiyor ve dolandırıcıların kurbanı olmalarına neden oluyor.

Bir başka yöntemde ise telefon dolandırıcıları emniyet teşkilatı, gelir idaresi veya bir başka devlet kurumundan arıyormuş gibi davranarak, “Ödenmemiş borcunuz var” yalanıyla en çok yaşlıları kandırıyor. Bu tarz dolandırıcılıklara karşı vatandaşları dikkatli ve temkinli olmaya çağıran uzmanlar, kişisel bilgilerin istenilmesi halinde aramanın acilen sonlandırıp ilgili makamlarla irtibata geçilmesini tavsiye ediyor. 

Vatandaşları Bezdiriyorlar

Dolandırıcıların günden güne artan aramaları nedeniyle vatandaşlar arasında büyük bir rahatsızlık yaşanıyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Enes Çakır, "Neredeyse her gün en az bir kez 0850 ile başlayan hatlardan bu tür bir arama alıyorum. Genelde internet taahhüt süremin bittiği yalanını söylüyorlar. Engellememe rağmen, bu sefer başka hat numaradan arayıp rahatsız ediyorlar. Numaramı nasıl ulaştıklarını da bilmiyorum. Yani bu durum rahatsız edici bir hâl aldı. Çoğu kişide böyle düşünüyordur.” ifadelerini kullanırken, telefon dolandırıcılarına karşı daha etkili önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Bir başka vatandaş Sinan Doğan ise telefon dolandırıcılığının giderek yaygınlaşan bir sorun haline geldiğini belirterek, “Geçmişte yakınlarımdan dolandırılanlar oldu. Dolandırılan kişi parasını bile alamadığı gibi hâlen daha arandığını söylüyor. Yani vatandaşları sürekli arayıp taciz eden bu kişilere caydırıcı cezalar uygulanmalı. Bunlar ne hakla bizleri arıyor? Bu özgüveni nerede buluyorlar?” yorumunda bulundu.