"Türkçe Milletimizin Kimliğidir"

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Türkçe’nin kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarih: 07.10.2024 22:04

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, günümüzde Türkçe'nin kullanımına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkçe’nin millet kimliği olduğunu vurgulayan Ertaş, dilin bir milletin kimliğiyle eşdeğer olduğunu belirterek, “Dilimiz kimliğimizdir” ifadesiyle söze başladı. 

“Türkçe Milletin Bayrağıdır” 

Ertaş, Türkçe'nin Türk milletinin bayrağı olduğunu ifade ederek, milletin dilinin tüm halklar için ortak bir medeniyet ve devlet dili olduğunu dile getirdi. İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerde de benzer bir yapının olduğunu söyleyen Ertaş, bu ülkelerin farklı etnik unsurlardan oluşmasına rağmen tek bir millet dilini benimsediklerini belirtti. 

Dil bilincinin toplumda yeterince gelişmediğini söyleyen Ertaş, “Halkta dil bilinci maalesef olması gerektiği gibi değil” diyerek toplumda dilin doğru kullanımına yönelik yeterli gayretin gösterilmediğini ifade etti. 

“Dilimiz Nezaketten ve Estetikten Uzaklaşıyor” 

Ertaş, günlük hayatta kullanılan dilin nezaket ve estetikten uzaklaştığını belirtti. Konuşma diline giren kısa ifadelerin ve kısayol cümlelerinin Türkçenin zenginliğini yitirmesine neden olduğunu savunan Ertaş, modern insanın konuşmak yerine kısa cümlelerle kendini ifade etme eğiliminde olduğuna dikkat çekti. Bu tembelliğin Türkçeye büyük zarar verdiğini belirten Ertaş, dilin kimliğin bir parçası olduğunun altını çizdi. 

"Yabancı Kelimelerin Kullanımı Bir İhanettir" 

Özellikle son yıllarda Türkçeye giren yabancı kelimelerin kullanımına da değinen Ertaş, bu durumu "celladına âşık olma hali" olarak tanımladı. Yabancı kelimelere olan hayranlığın Türk milletinin değerlerinden uzaklaşmaya neden olduğunu belirten Ertaş, dilini kaybeden milletlerin tarih sahnesinden silindiğine dikkat çekti. Ertaş, “Konum, yer, mevki” varken “lokasyon” gibi yabancı kelimelerin kullanılmasını bir ihanet olarak nitelendirerek, dilin korunması gerektiğini vurguladı. 

Ertaş son olarak, Türkçenin korunmasının hem devletin hem de milletin bireysel sorumluluğu olduğunu belirterek, her Türk vatandaşını bu konuda mücadele etmeye davet etti.