Türkiye’de rekorlara imza atan Aykut Çelik, önemli açıklamalarda bulundu.
www.erzurumgunebakis.com / Halil İbrahim AKTAŞ
10 Aralık 2024’te Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenecek olan Dünya Şampiyonası öncesinde 5 sporcusu ile yüksek irtifa kampı gerçekleştiren Yüzme Antrenörü Aykut Çelik, bugüne kadar elde ettiği başarılardan, gelecek hedeflerinden ve Türk yüzmesinden bahsetti.
1990’dan beri yüzme antrenörlüğü yaptığını söyleyen Antrenör Çelik, antrenörlük kariyeri boyunca 500’e yakın rekora da imza attığını belirtti. Kocaeli Yıldızlar Yüzme Kulübü’nde Teknik Direktörlük yaptığını dile getiren Çelik, aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü’nden Kuzey Tunçelli ile diğer yüzücülerin de antrenörlüğünü yaptığını söyledi. Yüzme Antrenörü Aykut Çelik, Erzurum’da gerçekleştirdikleri yüksek irtifa kampında Kuzey Tunçelli, Batuhan Filiz, Utkan Barış gibi sporcuları, bu sezon içerisinde mücadele edecekleri yarışmalar için hazırladığını söyledi.
Fenerbahçe Spor Kulübü’nde ve Kocaeli Yıldızlar Yüzme Kulübü’nde antrenörlük ve teknik direktörlük yapan Aykut Çelik, Erzurum’da gerçekleştirdikleri yüksek irtifa kampları, Türkiye’deki yüzme tesisleri, Kuzey Tunçelli’nin 17 yaşında Paris Olimpiyatları’nda Olimpiyat 5.’si olması, Türkiye’de yüzme sporuna duyulan ilgi hakkında ve ebeveynlere yüzme sporu hakkında tavsiyelerde bulundu.
Yüzme Antrenörü Aykut Çelik:
“Erzurum’da Kuzey Tunçelli, Batuhan Filiz gibi Utkan Barış gibi milli takımlarda görev almış sporcuları bu sezon içerisinde yarışacakları müsabakalara hazırlıyorum . Erzurum’da yarışmaya hazırlanmıyoruz. Erzurum’da 10 Aralık 2024’te Dünya Şampiyonası var. Macaristan’ın başkenti Budapeşte şehrinde. Şu anda Macaristan’daki Dünya Şampiyonası için hazırlanıyoruz. Orada da 1500 metre yüzeceğiz, ayın 10’ununda sabah seçim akşam final şeklinde. Yaklaşık 13 yıldır kırılamayan Dünya Gençler rekorunu kırma hedefiyle Dünya Şampiyonası’na hazırlanıyoruz.”
“Şu anda 5 sporcu ile Erzurum’da kamp yapıyoruz.”
“Yüksek irtifa kampı için Erzurum’a 8. gelişim”
“Şöyle benim yüksek irtifa kampı için Erzurum’a bu 8. gelişim oldu. Erzurum’daki İlk 2 kampım adaptasyon kampıydı. Erzurum’da 3. kampımızı gerçekleştirip yarışmaya gittiğimizde biz olimpiyat kotası aldık. Erzurum’un yükseltisi ve tesisi çok güzel. Ayrıca, yüksek irtifa kampları normalde şehir merkezlerinde bulunmuyor. Erzurum’daki yüksek irtifa tesisi şehrin merkezinde yer alması büyük bir avantaj. Bu anlamda da 21 günlük uzun süre kampları çok sıkılmadan atlatabiliyorsunuz. Yoksa dağ başındaki kamp merkezlerinde sporcuda sıkılma, moral bozukluğu söz konusu oluyor. Burada böyle şeyler yaşamıyoruz.”
“Erzurum’daki her kamp sonrasında rekor kırdık.”
“Tabii kesinlikle. Yüksek irtifa kampı için Erzurum’a kuzey ile biz bir kez gelmedik. Biz Kuzey ile Erzurum’da yüksek irtifa kampı için en az 5-6 kez geldik buraya. Hazırlandığımız her şampiyona uluslararası şampiyonaydı ve biz her kampımızın sonunda Avrupa ve Dünya Gençler rekorunu kırdık. Bu noktada Erzurum’daki yüksek irtifa kamplarının inanılmaz bir etkisi var.”
“Özellikle son zamanlarda tesis sayısında artış oldu. Önceden biz işte 5 ilin kendi arasında yaptığı yarışlarla milli takımlar seçiliyordu ve kulüpler arası yarış öyle belirleniyordu. Şimdi son 20 yılda inanılmaz bir tesis artışı var. Türkiye’de hiç tahmin etmediğiniz bir ilden milli takım sporcusu çıkabiliyor. Sistem ona doğru gidiyor. Bu büyük bir avantaj ama dezavantajımız şu: özellikle 18 yaş üstünde üniversite çağında biz sporcularımızı kaybediyoruz. Yurtdışına kaybediyoruz. Yurtdışına okumaya gidiyorlar ve orada da sporcuyu kontrol edemiyoruz. Türkiye bu sorunu çözebilirse bence yüzmede inanılmaz başarılara imza atacak bir ülke olacağız.”
“Bizim çocuğumuzu da Dünya Şampiyonu yap.”
“Elbette. İnsanlar heyecanlandılar. Beni arayanlar bizim kulübe çocuklarını getirip “bizim çocuğumuzu da Dünya Şampiyonu yap.” Diyenler oldu. Bu başarılar ile vatandaşların yüzmeye olan ilgisi daha da arttı. Sağ olsun olimpiyat seçmesini ve finalini TRT Spor Spikeri Hünkar Mutlu o kadar tatlı anlattı ki ülkemizde yüzmeye olan ilgi bir anda 5 katına çıktı. Ülkemizin, Türkiye’nin gelecek süreçlerde yüzmede çok başarılı olacağını düşünüyorum. Dediğimiz gibi sadece büyükler kategorisinde organizasyonlarımı daha iyi yapmalıyız. Daha iyi düzenlemeler içerisine girmeliyiz.”
“Bence Türk yüzmesi, olimpik branşlar içerisinde en başarılı olunan spor branşı olacaktır.”
“Ben çok teşekkür ediyorum. Bence Türk yüzmesi, olimpik branşlar içerisinde en başarılı olunan spor branşı olacaktır. Bunu yürekten söylüyorum. Bunun için önlemlerimiz şimdiden almamız gerekiyor. Özellikle okullarda, kolejlerde ve devlet yüzme tesislerinin sayısının artması ve genç nüfusumuzun olması bizi diğer ülkelerden bir adım daha ileriye götüreceğini düşünüyorum. Ancak biraz daha kontrol, biraz daha planlı hareket etmemiz gerekiyor. Gerçekten madalyaları görüyoruz. Madalyanın ucu suyun dışına çıktı görünüyor. Bizim kulacımızı atıp bu madalyaları boynumuza takmamız gerekiyor. Onu da zaman gösterecektir.”
“Yüzme ciddi bir hız sporudur.”
“Öncelikle her ebeveyn çocuğunu mutlaka havuza götürüp doğru bir yüzme eğitimi aldırmak zorunda, zaten aldırmalıdır. Bana göre her ebeveyn, çocuğunun yüzme öğrenmesinden sorumludur. Bunun dışında devletimizin “Yüzme Bilmeyen Kalmasın” projesi var. Buralarda diğer havuzlarla çocuklar yüzme ile tanışabilir. Sonrasında ise gerek antrenörlerin yönlendirmesi gerek velilerin kendi gözlemleri ile performans sporu yapacak kanalları arayıp zorlamaları. Yüzme işi sadece yüzmeyi öğrenmek değil. Yüzme ayrıyeten bir hız sporu. Yüzme, ciddi bir hız sporudur. 50 metreden 1500 metreye kadar çeşitli mesafelerde ve kategorilerde yarışlar var. Bu anlamda veliler çocuklarının yetenekli olduğunu hissettikleri anda mutlaka iyi bir kulüp ve iyi bir antrenör peşine gitmeliler.”