Diyetisyen Dilan Yıldırım, tuz tüketimi ve hipertansiyon arasındaki bağlantıyı anlatarak konuya dikkat çekti.
www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN
Tuz tüketimi insan sağlığı açısından oldukça önemli. Fazla tüketimde hipertansiyona yok açabilmekte. Diyetisyen Dilan Yıldırım, tuz tüketiminin hipertansiyon üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı bir yaşam için tuz miktarının kontrol altında tutulmasının önemini vurguladı. Yıldırım, günlük hayatta sıkça karşılaşılan kalp-damar hastalıklarının başında hipertansiyonun geldiğini belirterek, tuz tüketiminin bu hastalığın gelişmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Hipertansiyon Nedir?
Yıldırım, hipertansiyonun yüksek kan basıncı olarak bilinen, bireylerin ölçülen kan basıncının ideal seviyelerin üzerinde olması durumunu tanımladığını açıkladı. "Kan basıncı, kalbin atımı sonucu kanın damar çeperine uyguladığı basınçtır ve bu durumun uzun süre devam etmesi, kalp-damar hastalıklarına yol açabilir" dedi.
Tuz Tüketiminin Etkileri
Tuz, vücuda sodyum ve klor mineralleri sağlar. Yıldırım, sağlıklı bir bireyde bu minerallerin vücutta belirli bir denge içinde tutulduğunu ancak aşırı tuz tüketiminin bu dengeyi bozarak vücutta su dengesizliklerine yol açtığını belirtti. "Fazla sodyum kandaki suyun dokulara geçmesine neden olur ve kan hacmi artarak damar çeperindeki basıncı yükseltir. Bu da hipertansiyona yol açar" diye ekledi.
Tuz Tüketimi ve Sağlık
Yıldırım, sağlıklı bir bireyin günlük tuz ihtiyacının 5 gram ile sınırlı olduğunu vurguladı. Ancak, günlük beslenmeyle alınan tuz miktarının çoğu zaman bu sınırı aşabileceğini ifade ederek, "Daha fazla tuz alımı hipertansiyon riskini artırabilir. Bunun için tuz tüketimini kontrol altında tutmak, kalp-damar ve böbrek sağlığını korumak açısından kritik önem taşır" dedi.
Yıldırım, hipertansiyonun önlenmesi için tuz tüketiminin yanı sıra dengeli bir beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin de önemli olduğunu sözlerine ekledi.