Tarih: 16.09.2024 20:32

Uykusuz Gecelerin Temel Sebebi Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN
Uyku sorunları dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu haline geldi. Stres, teknolojik cihazların yaygın kullanımı, düzensiz yaşam alışkanlıkları ve beslenme bozuklukları gibi faktörler, uyku kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Uyku problemi yaşamak sanıldığından daha da önemli bir sorun. Pek tabi uykusuzluğa neden olan birçok şey olabilir hayatımızda fakat temel neden nedir Diyetisyen Sena Karahan açıkladı. 
Uyku problemlerinin temelinin  hormonel durumla alakalı olduğunu söyleyen Karahan,  " Gün  içerisindeki besin alımınız bunu tetikliyor olabilir. Saat 15.00 den sonra yoğun kahve ve çay tüketimi gece vücudumuzun salgıladığı melatonin hormonunun salınımını engeller ve uykuya dalmakta zorluk yaşarsınız" Dedi. 


Bir başka etkenin de  yapay ışığa maruz kalmak olduğunu söyleyen Karahan, "TV, telefon, gibi ekran ışığı veya ortam aydınlatmalarının bulunması da uyku hormonunuzun salınımını etkiler. Geceleri tam karanlık bir ortamda ve ekran ışığından uzak şekilde uykuya dalmaya özen gösterilmelidir." İfadelerini kullandı. 
Sena Karahan, uyumadan önce yemek yemenin de uyku problemlerine neden olacağını, rahat bir uyku yaşamak için dolu bir mideyle uykuya dalınmaması gerektiğini, mide ve bağırsağın dinlenmesine müsaade edilmesi gerektiğini söyledi. 
Son olarak Diyetisyen Sena Karahan şu ifadeleri kullandı :  "Rahat uykuya dalmak ve kaliteli bir uyku için melatonin hormonunu etkileyecek şeylerden kaçınılmalıdır. Aynı zamanda magnezyum takviyesi de uygun emilim formunda kullanılabilir. D vitamini ile kullanılmasını tavsiye ettiğim magnezyum takviyesinin düzenli kullanımında uyku kalitesinin arttığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Erzurum’da çoğu kişide D vitamini ve magnezyumun düşük seviyelerde olduğunu görüyorum gece yemesiyle ve yoğun çay tüketimiyle bütünleşince de bu durum uyku problemlerine davetiye çıkartıyor. "
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —