Vatandaşlar artık bilinçli kullanıyor

Gereksiz kullanım nedeniyle özellikle bazı hastalıkların tedavisinde güçlükler yaşanması nedeniyle 2011'de reçetesiz antibiyotik satılması engellenmişti.

Tarih: 17.06.2024 12:00
Vatandaşlar artık bilinçli kullanıyor

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl

Gereksiz kullanım nedeniyle özellikle bazı hastalıkların tedavisinde güçlükler yaşanması nedeniyle 2011'de reçetesiz antibiyotik satılması engellenmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Erzurum Eczacı Teknisyenleri Derneği Başkanı Metin Tanrıkulu, geçmiş yıllara göre antibiyotik kullanımında azalma yaşandığını söyledi.

Vatandaşların artık bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanmadığını ifade eden Tanrıkulu gereksiz kullanılan antibiyotiklerin ölümlere varabilecek ciddi sorunlara neden olduğunu belirtti. 

“SAĞLIKTA ISRARCI OLMALIYIZ”

Tanrıkulu “Sağlık Bakanlığımız antibiyotik kullanımıyla ilgili ciddi bir çalışma başlattı. Doktorlarımız vatandaşlarımıza antibiyotik yazmıyor. Vatandaşlarımız artık bu konuda bilinçlendi. Geçmiş yıllara göre vatandaşlarımız gereksiz yere antibiyotik kullanmıyor. Daha öncesi grip ve soğuk algınlığı olan herkes antibiyotik kullanıyordu ama geçmiş yıllara göre azalma yaşandı. Gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçildi” dedi. Antibiyotik kullanımında doğru zamanlamanın çok önemli olduğunu belirten Başkan Tanrıkulu vatandaşların antibiyotikte değil sağlıkta ısrarcı olmaları gerektiğini söyledi. “Antibiyotikler sadece hekim tavsiyesinde kullanılmalıdır aksi takdirde tedavisi olmayan sağlık sorunlarına yol açmaktadır” diye konuştu.