www.erzurumgunebakis.com / Orhan BOZKURT
Yeni düzenlemeye göre, sahte belge kullananlara artık “haberim yoktu” bahanesi kapıyı kapatacak. Belgenin bilerek kullanıldığı varsayılacak ve doğrudan vergi kaçakçılığı soruşturması açılacak. Bu da 3 ila 8 yıl arasında hapis cezası riskini beraberinde getirecek. Ayrıca, üç katına çıkarılan vergi cezası ve teminat zorunluluğu da uygulamaya girecek.
Yapay Zekâ ile Takip
Vergi Denetim Kurulu, yeni dönemde yapay zekâ destekli sistemler kullanacak. “KURGAN” adı verilen sistem, riskli görülen şirketlerin işlemlerini analiz ederek şüpheli hareketleri tespit edecek. Gerekirse depolara baskın yapılacak, mallar tek tek sayılacak ve para hareketleri incelenecek. İnceleme sonuçlarını beklemeden de işlem başlatılabilecek.
Organize Kaçakçılığa Sıkı Denetim
Özellikle büyük ölçekli sahteciliklerde sadece hapis ve para cezalarıyla yetinilmeyecek. Para aklama soruşturmaları da devreye girecek. Sahte belge düzenleyenler, bu belgeleri kullanan şirketler ve aracı ağlar mercek altına alınacak.
Teminat Zorunluluğu
Cezaların yanı sıra, sahte belge kullananlardan kamu alacaklarını güvence altına almak için teminat istenecek. Teminat veremeyenlerin mal varlıklarına el konulabilecek.
Amaç: Vergi Adaletini Sağlamak
Bakanlık yetkilileri, düzenlemenin hem kayıt dışılığı azaltacağını hem de dürüst mükellefleri koruyacağını söylüyor. Yapay zekâ sayesinde aylar süren incelemelerin günler içinde tamamlanması bekleniyor.
