Tarih: 15.08.2024 23:35

Yakutiye ziraat Odası Başkanı Yıldırım’dan Besi OTB Açıklaması

Facebook Twitter Linked-in

www.erzurumgunebakis.com / Halil İbrahim AKTAŞ

Erzurum Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, Türkiye’de 9 ilde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan ve Türkiye’de 29 ilde yapılması planlanan Besi Organize Tarım Bölgesi hakkında açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Besi OTB’nin büyük bir üretim ve kazanç sağlama olanaklarının yanında büyük de riskler taşıdığını ancak bu risklerin belirli önlemlerle önüne geçilebileceğini ifade etti. Yıldırım, Yakutiye Ziraat Odası, Erzurum Kırmızı Et Üreticiler Birliği, Erzurum Ticaret Borsası ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin bu konunun takipçisi olduklarını ve böyle bir projenin Erzurum’da da hayata gerçekleşmesi için Erzurum’a kazandırılması için gerekli çalışmaları ve gerekli katkıları sunmaya hazır olduklarını söyledi. Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, Türkiye'de başka illerde hayata geçen Besi Organize Tarım Bölgesi projeleriyle bu illerin tarım ve hayvancılıkta katma değerli ürünler üreterek, şehirlerinde önemli istihdamlar sağlayıp şehir ekonomisine de büyük kazançlar sağladıklarını dile getirdi. 

 

Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım:

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Besi Organize Tarım Bölgesi” adı altında bir çalışma başlatıldı. Bu bizim de ilimizin de uzun yıllardır beklediği ve yakından takip ettiğimiz bir konu ve süreç bir önceki bakanımız döneminde yine gündeme gelmişti, ancak sayın bakanın “Yüzlerce binlerce hayvanı bir arada bulundurup besi bölgesi oluşturmaktansa farklı modelleri uygulayalım.” diyerek önünü kapattığı bir projeydi. Şöyle ki o bakanın da Besi Organize Tarım Bölgesi projelerini kabul etmemekte kendine göre haklılık payı vardı. 5-10 bin hayvanın aynı anda bir bölgede besiye alınması, birtakım riskleri de beraberinde getiriyor. Hayvan hastalıklarının, özellikle şap hastalığının çıkma ihtimalinin yüksek olduğu bölgelerde bu büyük bir risk taşıyor. Bu hastalık, bir hayvanda görüldüğü zaman bir gün içerisinde yüzlerce hayvana bulaşabilen ve ekonomik yönden çok büyük kayıplara neden olan bir hastalık. 

Besi Organize Tarım Bölgesi (OTB) besi hayvancılığında hem zaman yönünden hem ekonomik yönden iğne, ilaç tedavi, hayvan ölümleri ve üreticideki oluşturduğu psikolojik sorunlar nedeniyle bir önceki bakan tarafından riskli bulunuyordu. Bu riskler tabii engellenebilir durumlar, özellikle hayvan aşılamasına dikkat edildiğinde o besi bölgesine hayvan girişi yapılırken, girişten önce bir karantina bölgesinde hayvanın aşılanması yapılıp bir süre bekletilmesiyle, yine o besi bölgesinde birçok veteriner hekim görevlendirilip hayvanlar yakından takip edilmesiyle bu sorunlar giderilebilecek sorunlar. Erzurum’da da Besi Organize Tarım Bölgesi yapılması durumu var Erzurum Yakutiye Ziraat Odası olarak bizim, Erzurum Kırmızı Et Üreticiler Birliği, Erzurum Ticaret Borsası ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak bu konunun hem takipçisiyiz hem de böyle bir besi bölgesinin şehrimize kazandırılması için gerekli çalışmaları, gerekli katkıları sunmaya hazırız. Bizim de böyle bir talebimiz var. Ancak ilimizde, 50-100-200 büyükbaş hayvanı tutabileceğimiz yeterince ahır kapasitemiz bulunmuyor. İlimizde bu işi yapan üreticilerin ve bu işin esnaflığını yapan esnaf arkadaşlarımızın da ahır ihtiyacının giderilmesi yönünde çok ciddi talepleri var. Ne yazık ki yeterince işletmenin ve ahırın bulunmaması sebebiyle bu işi yapamıyorlar. Dolayısıyla bu işi yapan sayısının fazla olmamasından kaynaklı işletmeler bazında Erzurum’da besiciliği tam hakkıyla yapamıyoruz.

Besi OTB örnekleri Diyarbakır, Gaziantep, Kırşehir, Aksaray gibi illerde mevcut ve bu iller çok verimli bir şekilde hayvancılık yaparak kendi hayvanlarını kendi şehirlerinde tutarak kendi hayvanlarına yüksek katma değer katarak daha yüksek kazanç elde ediyorlar. Mesela Kayseri’de bunu yapıyorlar. Kayseri öncesinde hayvancılık noktasında Erzurum’dan çok gerideyken bu tür çalışmalar vesilesiyle şu anda bizden çok daha ileri seviyedeler. 

Bizim bölgemizde daha yaygın olarak mera hayvancılığı var. Biz, mera hayvancılığına daha yatkın bir coğrafyadayız. Bizim de büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığına verimli meralarımız var. Bu gibi tesisler sayesinde meralarımızda yetiştirdiğimiz hayvanlarımızı daha sonra besi tesislerimizde besleyip değerlendirirsek kırmızı eti kavurma, sucuk, pastırma gibi katma değerli ürünlere çevirirsek kendi şehrimizde ürettiğimiz et ile Erzurum’da daha çok işletmenin olmasını, tarım hayvancılıkta istihdam yeni bir istihdamı alanı oluşmasını ve şehrimizin ekonomisine önemli bir katkı sağlanmış olur. Besi Organize Tarım Bölgesi projesinin şehrimize gelmesi durumunda şehrimizin ekonomisine ciddi manada katkılar sunma noktasında güzel bir çalışma olacağına inanıyorum. Bizim de bu konuda elimizden gelen her şeyi yapma gayreti içerisinde olduğumuzu vurgulamak istiyorum.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —