Yaz Aylarında Hastalıklardan Korunmanın Yolu

Yaz ayları etkisini artık tamamen göstermeye başladı. Yüksek sıcaklıklar maalesef hastalıklara da sebep oluyor. Özellikle yediğimiz ve içtiğimiz besinler çok etki ediyor.

Tarih: 28.06.2024 15:00
Yaz Aylarında Hastalıklardan Korunmanın Yolu

www.erzurumgunebakis.com/ Fatma Evin

Ülke genelinde olduğu gibi Erzurum kenti de sağlıklı beslenme konusunda çok geride kaldı. Uzmanlar özellikle yaz aylarına dikkat çekiyor. Doğru bir şekilde besinler tüketildiğinde çoğu hastalıkların da önüne geçmiş olunuyor. Erzurum da görev yapan Uzman Diyetisyen Şeyma Aktaş, önemli bilgiler verdi. Aktaş, “Yaşamın her döneminde olduğu gibi sağlıklı beslenme (yeterli ve dengeli) yaz döneminde de oldukça önemlidir. Özellikle yaz mevsimi içerisinde havaların ısınmasıyla birlikte artan sıvı ihtiyacımızı karşılamak için, su ve sıvı gıdaları bol bol tüketmeliyiz.Yaklaşık 2-2.5 lt’ye ulaşan sıvı ihtiyacımızı sağlamak için öncelikle su, süt, ayran, kefir, çay, limonata, meyve suları gibi sıvıları tüketmeliyiz. Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan terle birlikte sodyum, potasyum gibi mineraller de atıldığından, halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluğu belirtileri görülebilir. Sodyum kaybını önlemek için tuzlu ayran, potasyum kaybını önlemek içinde bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilebilir.”Dedi.

“Yaz aylarında en çok görülen hastalığa karşı çözüm var”

Küçük yaştan büyük yaş aralığına kadar her kesim vatandaşın yaşadığı ishal hastalığına karşı Uzman Diyetisyen uyardı. Şeyma Aktaş, “Yaz aylarında görülen besin zehirlenmelerinden ve ishalden korunmak adına hijyen kurallarına özen gösterilmeli, ayrıca yiyecekleri pişirme, saklama kurallarına da dikkat edilmelidir. Sıcaklarla birlikte besinlerin bozulma risklerinin arttığı; et, süt ve sütlü ürünlerin tüketilmesinde güvenilir yerlerin seçilmesi önemlidir. Vücudumuzun savunma sistemini korumak için ise; yoğurt, ayran, kefir gibi gıdaları günde 2-3 su bardağı kadar tüketmeliyiz. Yağlı ve hamurlu yiyecekleri de tüketmeyin.” Diye konuştu.