ZORUNLU DEPREM SİGORTASINIZI YAPTIRIN

Halk arasında Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK),  olarak bilinen zorunlu deprem sigortası, ev ve iş yeri sahipleri için önemli bir güvence niteliği taşır.

Tarih: 25.05.2024 23:15
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINIZI YAPTIRIN

 www.erzurumgunebakis.com / Sedanur BİNGÖL

Vatandaşların Doğal Afet Sigortaları yaptırma zorunluluğu olduğunu ifade eden sigortacı Engin Akın, Türkiye'de birçok can ve mal kaybına yol açan deprem meydana gelmesi nedeniyle deprem sigortası çok daha önemli hale geldiğini söyledi.

Akın,”  Zorunlu Deprem Sigortası, yaşadığınız binada depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik bir teminat sistemidir. Bu sayede yaşamın deprem öncesindeki temel standartlarında devam edebilmesi amaçlanır. Ülkemizde yaşanan deprem felaketlerinin ardından ne kadar önemli olduğu çok daha net biçimde ortaya çıkan DASK sigortası zorunludur. Dolayısıyla yasal mevzuatta yer alan ve aşağıda sıralanan mülklere sahip olanların mutlaka zorunlu deprem sigortası (ZDS) poliçesi yaptırmaları gerekir. Türkiye'de birçok can ve mal kaybına yol açan deprem meydana gelmesi nedeniyle deprem sigortası çok daha önemli hale geldi. Deprem, bir doğal afet olmakla birlikte, beşerî unsuru da bulunan bir doğa olayıdır. Bu beşerî unsur ise insanların ihmalkârlığı ve çıkarcı oluşudur. Zorunlu deprem sigortasının kamu yararı amacına dayandırılarak mevzuatta düzenlenmişken, konut sigortası herhangi bir zorunluluk dahilinde değildir. Kişi, isteğine bağlı olarak konut sigortasını yaptırabilir. Konut sigortası deprem dışında hırsızlık, su baskını ve çeşitli olaylar sonucu oluşan zararlarda ev ile birlikte evin içinde bulunan eşyaları da koruma altına alırken zorunlu deprem sigortası yalnızca deprem sonrası oluşan deprem ve depreme bağlı tsunami, sel, su baskını, toprak kayması ve yangın gibi olayların meydana getirdiği zararı karşılar. Bu gibi mağduriyetlerin önüne geçmek için ülkemizde gerek deprem öncesi önlemler gerekse deprem sonrası cezai yaptırımlar kanun ve yönetmeliklerde düzenlenmiştir. Deprem öncesi önlemlerde asıl kıstas kamu yararıdır. Zorunlu deprem sigortası, en basit tanımıyla, deprem sonrası binanın uğradığı hasardan dolayı oluşan maddi zararı kişiye karşılamayı sağlayan bir teminat yöntemidir. Zorunlu deprem sigortasında asıl amaçlanan, kişinin depremden minimum seviyede etkilenerek deprem sonrası hayatına devam etmesini sağlamasıdır.”