Dilara KARAKAYA


Doğa Ölüyor

Doğa Ölüyor


Doğa Ölüyor

Havaların ısınması ile beraber bir çok sorun peşi sıra ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan en önemlisine değinmeden önce sırasıyla birkaçını açıklamak istiyorum.

Normalin üzerinde artan sıcaklık sonrası Ülke genelinde yaşanan olumsuzluklar gitgide artmış durumda. Örneklendirmek gerekirse; 

Kene ve sivri sinek artışları, sıcaktan derelere ve brajlara girip vefat eden bireyler ve bunlara tabi ki eklenen orman yangınları... 

Her bir konu başlıbaşına önemli ama şuanda gündemde olan ve benim köşe yazısı yazma günüme denk geldiği için orman yangınlarına değinmek istiyorum.

Türkiye'de hava sıcakları artması ile beraber orman yangınlarında da artışlar başladı. İlk 24 saatte Manisa, Diyarbakır, Mardin, Edirne, Bursa ve Çanakkale Ayvacık'ta orman yangınınları oluştu. Bu oluşan yangınlarda insanlar, hayvanlar, ağaçlar ve bitkiler ölüyor. 

Çok dikkatli olmalıyız! 

Söz konusu doğaysa çok çok dikkatli olmalıyız. Çünkü bu kocaman dünyada bir tek yaşayan kesim insanlar değil. Bunu önceki yazımda da değinmiştim. Bencillik yapıyoruz. Orman yangınlarının %90'ı insan kaynaklı... Bilinçsizlik, dikkatsizlik, ihmal, sabotaj, plansız şehirleşme ve bizlerin doğaya bıraktığımız, dolusuyla çöp yığını...

Bakın arkadaşlar bu doğa hepimizin, kafamıza estiği gibi hareket edemeyiz. Yıllardır her yerde 'çöplerinizi dğaya bırakmayın' diye uyarılarda bulunuluyor. Anlayamıyorum, neyi anlayamıyoruz? Ölen sadece hayvan veya bitki değil ki, insanda ölüyor. Orman yangınlarında son 4 yılda 14 kişi ölürken 1530 kişi yaralandı. Yani anlayacağınız olan bir tek hayvan veya bitkilerle sonuçlanmıyor. İnsanların bilinçsiz harekleri yüzünden olan yine insana da oluyor. 

Unutmayalım ki; doğa insan olmadan da yaşar ama insan doğa yok olduktan sonra yaşayamaz. O yüzden,  Piknik alanlarında cam şişe bırakmamaya özen gösterelim, elinizdeki çöp jelatinleri,  bir zahmet çöp bulana kadar yanımızda taşıyalım. İzmaritlerimizi çöpte söndürüp atmaya gayret gösterelim. Doğaya karşı daha tedbirli ve bilinçli hareket edelim ve bu tutumumuzu bizden sonraki nesillere de aktaralım.

Bu kadar zor olmamalı!!!