Abdurrahman ZEYNAL


ERZURUM TABYALARI VE VALİ MUSTAFA ÇİFTÇİ

ERZURUM TABYALARI VE VALİ MUSTAFA ÇİFTÇİ


Osmanlı-Rus ilişkileri Ruslar lehine dönünce 1853 yılında yapımına başlayan tabyalar 1894 yılında tamamlanıyordu.
1877-78 ve 1914-1918 yılları arasında geçen Türk-Rus savaşları büyük oranda bu tabyalar çevresinde şekillendi
Tabyalar 1960’lara kadar Şahap Paşa ise 1995’lere kadar kullanıldı. Bu sürede yani yüz yılda ne acılar, ne sevinçler yaşandı bu mekânlarda.
2003 yılına kadar Azizeye ve Mecidiye tabyaları 9. Kolordunun korumasında kaldı. 2003 yılından itibaren Albay İhsan Bey, Albay Faruk Bey, Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Necati Bölük Başı, Erdal güzel ve arkadaşlarının sahiplenmesiyle güzel çalışmalara imza atıldı.
Topdağı’na on binlerce fidan dikildi. 300 metreden su çıkarıldı. Işıklandırıldı. Ve 2009 yılında Milli Park ilan edilerek devletin koruması altına alındı.
Bu kardeşiniz 2004 yılından itibaren tabyalarda yaz kış demeden çalıştı çabaladı. Yerli ve yabancı yetkililere, savcı ve hâkimlere, öğrencilere, alanı gezmek için gelen kafilelere hiçbir karşılık beklemeden hizmet etti. Tabyaları ve önemini anlattı. Anlatmaya devam ediyorum.
2012 yılında bölgede bir yangın çıktı. Kuruyan otlar yandı. Tam bu esnada alanda gezerken üç ayrı yerde şehit kabirleri buldum ve ilerleyen süreçte bu şehitlikler yeniden yapıldı.
2013 yılında dönemin valisi Ahmet Altıparmağı misafir ettim. Bölgeyi anlattım ve Aziziye üç nolu tabyada tarihte ilk kez şehit ve gazi ailelerine iftar yemeği verilmesine vesile oldum.
Okullar açılırken 4000 öğrenci alana taşındı. Yılın ilk derslerini Muzaffer Taşyürek hocamla birlikte anlatarak öğrencilerde tarih şuurunun gelişmesine yardımcı olduk.
9 Kasım tarihinde muhteşem, muazzam bir halk yürüyüşü ile tabyalarda Aziziye Destanını andık. Şüphesiz bu işin teorik bilgi kaynağı olmamda benim için sevinç kaynağı oldu.
Ancak 23 tabyanın korunması bakımı zordu. Tabyalar çobanların özellikle geceleri dinlenme mekânı oldu. Bu üzüntü vericiydi.
2024 yılında Valimiz Mustafa Çiftçi duruma el koydu. Önce mevcut tabyaları tek tek gezerek gözleriyle vahim durumu gördü. Çare neydi? Çare 23 tabyayı sahiplendirmekti. Valimiz başkanlığında ilgili kurumlar toplantı yaptı. Her kuruma bir tabya zimmetlendi. Böylece tabyaların manevi sahipleri belli oldu.
Tabyalar sahiplendirilince artık kollar sıvanmış bakım ve temizlikleri yapılmaya başlanmıştı. Artık tabyalar pırıl pırıldı. 
Valimiz bir şey daha yaptı dört ayrı komisyon kurarak hizmetlerin değerlendirilmesini, en güzel temizlik ve bakımı yapacak kurumada ödül verilmesini kararlaştırdı.
Şimdi her kurum bu ödülü almak için gayret ediyor. Bende 20 yıllık çabamın, gayretimin sonucunu görmekten mutluluktan uçuyor olmam şahsim için sevinç kaynağı oluyordu.
Yine 9 Eylülde okullar açılırken Atatürk Üniversitesi Vakıf Okullarının büyük bir sevinçle tabyalara gelmesi ve yapılan resmi tören sonucunda anlattığım ders benim için başka bir onur kaynağı oldu.
Tüm bu süreçte Albay İhsan Komutanıma, Şehit Faruk Albayıma, Necati Bölükbaşına, Erdal Güzel Beye, Erol Kürkçüoğlu Hocama teşekkürler ediyorum.
Son olarak tabyaları sahiplendiren sayın valim Mustafa Çiftçiye yaptığı her türlü katkıdan dolayı şahsım ve şehrim adına teşekkür etmeyi bir borç bilirim. İyi ki Erzurum Valisi oldunuz sayın valim