Ömer Faruk KIZILKAYA

Tarih: 16.09.2024 15:40

İSTENDİ Mİ BİR ŞEYLER YAPILIYORMUŞ

Facebook Twitter Linked-in

Takvimler Aralık 2015’i gösteriyordu. Erzurum Kalkınma Vakfında (ERVAK) şehrime hizmet etmeye çalışıyordum. O dönemde Kardelen Tv’de de “Köşe Bucak Erzurum” isimli televizyon programını hazırlayıp sunuyordum. Erzurum’un bilinmeyen birçok yerini Erzurumluya göstermeye çalışıyor, her hafta yeni bir programla ekranlarda olmaya gayret ediyordum. Programlarım çok tutulmuştu, halktan çok güzel geri dönüşler alıyordum. Onlar takdir ettikçe daha bir şevkle kamera karşısına geçiyordum. 

O ay, Büyük KiremitlikTabyası’nın çekimleri için alana gittiğimizde içki şişelerinden, tiner ve yapıştırıcı kutularına kadar her şeyin durduğunu, yıllardır gördüğümüz pisliğin arttığını ama azalmadığını gördüm. 

Üniversiteyi kazanan öğrencilerimi toplamış,  ERVAK’ta oluşturduğum Bilim ve Proje ekibinde kendimizce araştırmalar ve çalışmalar yapıyorduk. Çekimimizi yaptıktan sonra ERVAK’taki öğrencilerime tabyada temizlik yapma fikrini iletmiştim, onlar da kabul etmişlerdi. Ekibimle Büyük KiremitlikTabyası’nda çöp temizlemiştik ve devamında bir basın açıklaması yapmıştık. Basın açıklamasında anlatacaklarımı daha önce başkana söylemiştim ve kendisinden onay almıştım. Bunun rahatlığıyla yaptım açıklamamı. İçerisinde şöyle bir kısım vardı:

(…) 300 metre yanında Atlama Kuleleri inşa edilmiş, bu kuleler şehrin yeni simgesi olmuş, 2011 Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları’nda binlerce turisti ağırlamıştır. Böyle önemli bir organizasyonun yapılacağı bu tepedeki tarihi eseri hiç olmazsa temizlemek, kimsenin aklına bile gelmemiştir. Burayı mesken tutan âlemciler burada içki, uyuşturucu ve fuhuş gibi gerek toplum gerekse din tarafından hoş karşılanmayan eylemleri gerçekleştirmektedirler…

Ertesi gün haber ulusal basında yer bulunca başkan beni aradı. Bana, 

Başkan, canını sıkan olayı açıkladı:

Ben kendisine şunu söyledim:

Altıparmak’tan sonra iki vali daha gördük. Onlar da tabyalar konusunda esti savurdular, o zaman var olup pandemide kaldırılan Tabya Yürüyüşü başta olmak üzere her platformda birilerini duyarlı olmaya ve tabyaları korumaya çalıştılar. 

Bu sene bir gazeteci çıkıp tabyalarda yatan inekleri gündeme getirince Erzurum’da tabyalar olduğu milletin aklına geldi. Haber dillenince Vali Bey de olaya el koydu ve tabyaları tek tek gezdi hatta bazılarında kendi eliyle temizlik yaptı. Selefleri gibi karanlığa kurşun sıkmadı ve işi somutlaştırdı, bir proje başlattı. Erzurum insanının ne kadar samimi olduğunu iş üstünde görmek istedi, tabyaları kurumlara ve STK’lere dağıtarak tabyalar için somut bir adım attı. Kendilerine bir Erzurumlu olarak teşekkür ediyorum. İstenince bir şeylerin yapılabildiğini, bahanelere sığınmamak gerektiğini, çalışmak isteyenin zor şartlarda bile bir şeyler yapabileceğini gösterdi. Artık top Erzurum halkında. Herkes ciddi bir samimiyet imtihanı verecek.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —