Dilara KARAKAYA


İyi Bayramlar

İyi Bayramlar


Bugün ki köşe yazım kurban bayramı haftasına denk geldiği için, bugüne özel bir yazı yazmak istiyorum. 

Öncelikle bütün okuyucularımızın Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlarım,  umarım Kurban Bayramınız sağlık, neşe ve şeker tadında geçer. 

Bir bayram daha göz açıp kapayıncaya kadar bitti. Bayramlar bizim toplumumuz için kutsal günler olarak sayılır. Küslerin barıştığı, sevginin barışın, paylaşmanın ve hoşgörünün temellendiği gelenekselleşen günlerdir. Ama artık günümüzde o eski bayram ruhunu anılarımızdaki gibi yaşıyamıyoruz. Bireyler artık tasada ve kıvançta bile ortak değiller. Bizler gelenek ve göreneklerine bağlı yaşamayı severiz ancak değişen sistem ve günün şartlarından dolayıdır ki tüm geleneklerimizi hakkıyla yerine getiremiyoruz.

Oysaki eskiden bizler için Bayramın ilk günü çok önemli olmuştur. Çocuklar için yeni alınmış kıyafetlerini giyip şeker toplanması... Aile büyüklerini ziyaret etmek... Kocaman masalarının etrafında toplanıp yemekler yemek... 

Anılarımızda yer alan bayramları bugün aynı şekilde yaşamak çok zor olsada, bayramları olabildiği kadar gelenek ve göreneklerimize göre kutlamak ve gelecek nesillere bu geleneklerimizi aktarmak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bayram kavramı şuan ki yaşam koşulları gereği (öğrencilerimizin okul sitresi, yetişkin bireylerimizin iş sistresi vb. ) gibi şeylerden dolayı bayram olmaktan çıkıyor, bizler için tatil kavramı ile bütünleşiyor. Bu durumda bizi malesef ki geleneklerimizden uzaklaşmamıza sebebiyet veriyor. 

Amacım asla kimseyi eleştirmek değil! 

Sadece bayramlar eski anlamını ve değerini artık kaybeder oldu. Ve bizler kendimize oluşturduğumuz yeni kavramlarla hayatımıza devam etmekle kalmıyor, bir de bunu bizden sonra gelşecek nesillere aktarıyoruz. 

Değerli okuyucular, aile ile geçirilen özel günlerde bir arada geçirilen zamanlardan geçiyor. Öncelikle ailemiz ile geçirilen her bayramın kıymetini bilmeli daha sonra ise gelecek nesillerimize, gelenek ve göreneklerimizi sadece anlatarak değil, yaşatarak aktarmalıyız. 

Unutmamalıyız ki; bayram sevdiklerimizle geçirdiğimiz ve paylaştığımız neşe demektir. Bu bayramda da tüm güzel duygularınızı sevdiklerinizle paylaşmanız dileğiyle. 

Kurban Bayramınızı tüm içtenlikle kutlarım...