Orhan BOZKURT


KIRMIZI KEDİ

KIRMIZI KEDİ


Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 17 Mayıs’ta  6. Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı’nı düzenleyecek. Ancak fuarda Merdan YanardağBarış PehlivanBarış Terkoğlu, Murat Ağırel, Timur Soykan ve bizim İsmail Saymaz gibi pek çok gazeteci-yazarın kitabını yayımlandığı için ‘Kırmızı Kedi Yayınevi’nin stantı yasaklanmış.

 

İsmail gardaş, mesele “Kedi neden Kırmızı?”

Gardaş, seninde bildiğin gibi şehrimiz çok enteldir. Lakin bu entel tarafımızı hepimiz birden göstermeyiz.

“Ola başımıza alim kesildin!” tepkisiyle birbirimizi tevazuya davet ederiz. 

Ve “vış, sene mi galdi. Akıl verirsen...” diyerekten, şımışka (ay çekirdeği) yiyerek meydanı akıl verenlere, vış çekemediklerimize bırakırız.

Entel şehrin entelce işlerini bilenler vardır elbet!

Öyle  yıllarca dirsek çürüttün. Öyle uzman oldun. Öyle emek verdin, araştırdın. Öyle kitap yazdın. Öyle yazdıklarını herkes okudu, beğendi… Erzurum’a da yolun düştü. Kitap fuarına katılacaksın…

Orada bir dur. Bak sana diyirem İsmail... Arkadaşlarına da dediklerimi aynen de gardaş!

Bu entel şehrin entel işlerine bakanları kötüleyip durma. Gardaş mesele yazdıklarınız, kitaplarınız değil. Mesele, sen bu fuarı düzenleyenlerden akıllı deyilsen.  Onlar senden entel. Ama çeşitleriniz farklı. Artık idare edeceksen.

Şimdi İsmail gardaş!

Sana meselenin aslını ben anlatayım.

Bir kere; Mehmet Sekmen senin Pazaryolu’ndan köylün, uşağlığından beri tanırsız birbirinizi.. Fuarı aradı. İsmail’in ve arkadaşlarının kitaplarını raflara koymayın dedi. Bu mesele mümkün değil. 

Sekmen, etrafına en entel olanları seçmiştir. Kendisinin aramasına gerek yoktur. Ha bir de uğraşmaz kitapla, yazarla. Kendisi yok. Allah var!

Ama bu “farklı çeşit entel” gardaşlarımız var ya. Onlar, aramış, demiştir fuarcılara. İsmail’in ve arkadaşlarının kitaplarını koymayın diye. Ama senin zannettiğin gibi değil. Yani senin ve arkadaşlarının yazdıklarından gocunmuşlardır.

Nasıl gocunmasınlar!

Gocunurlar  İsmail...

Bunlar herkesten önce sizin kitapları okumuşlar ki haberleri olmuş. Demek ki bu entel gardaşlar, sizin sıkı takipçileriniz!

Ama entel olsalar da türleri farklı bu gardaşlarımızın. Kafaları da farklı çalışıyor. Al bunları, koy Paris belediyesinde işe... Hemen uyum sağlarlar. O kadar enteller!

Bunların meselesi ne o zaman? 

Bu;  “Kırmızı – Kedi” meselesi.

Yav gardaş. Kedi kırmızı olmaz. Bu düpedüz yalan. Gri olur. Beyaz olur. Siyah olur. Sarı olur. Hadi alaca olur. Ama kedi kırmızı olmaz!

Dadaş dediğin de dürüst olur.  Entel doğar zaten. Sen de dadaşsın, arkadaşlarına anlat. Gardaş, kedi kırmızı olmaz.  

İnat etmeyin da... !

 

------

Not: Bu tartışmaların ardından  Büyükşehir Belediyesi tarafından dün yaypılan açıklamada, “Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan açıklamada, “Bugüne kadar 5 kez düzenlenen kitap fuarlarında olduğu gibi Türkiye’nin en önemli kitap fuarlarından birisi haline gelen Doğu Anadolu Erzurum 6. Kitap Fuarı’mıza tüm yayınevleri ve yazarlar davet edildi. Kamuoyunda bazı yayınevi ve yazarların davet edilmediği şeklindeki haberler ve paylaşımlara asla itibar edilmemesi gerektiğini hatırlatır, bu özel ve anlamlı etkinliğin tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ederiz” denildi.