Abdurrahman ZEYNAL

Tarih: 16.10.2021 08:22

SEVDASI ERZURUM OLAN DR. SITKI YILMAZ KUŞKAY

Facebook Twitter Linked-in

Yıllar hızla ilerlerken Sıtkı Yılmaz 7 yaşında dönemin gözde okulu olan Tatbikat İlkokulunda eğitime başladı. Özellikle Öğretmen Nezihe Gürbüz'ün etkisi büyük oldu.

İlkokulu bitirince dönemin gözde orta okulu olan lakabı "Tabut" yani Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ortaokulunda tamamladı. Burada İngilizce öğretmeni Yurdagül Pirimoğlu kişiliğinin oluşmasında etkili oldu.

Ortaokul sonrası Türkiye'nin en önemli liselerinden biri olan Erzurum Lisesine kaydoldu. Burada Fizikçi Muhlis Koca, tarihçi Osman Sargın iz bırakan öğretmenleriydi. 1965 yılında Erzurum Lisesi Fen Bölümünden mezun oldu. O yıl Erzurum Lisesinden mezun olan tüm öğrenciler üniversiteleri kazandı.

1965 yılı Ekim ayında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesi sınavlarını kazanarak Ankara'ya gittiğinde bir yıl hazırlık sınıfında Barış Gönüllülerinden oluşan öğretmenlerinden İngilizce ders aldı. Bu yıllardan sonraları ünlenecek olan pek çok bürokratla aynı sıraları paylaşırken bunlardan biride İlhan Kesiciydi..

Bir yıl İngilizce Dil eğitiminin ardından, babasının isteğine uyarak Makine Mühendisliği Bölümünü tercih etti. 1970 yılı Temmuz ayında Lisans eğitimini tamamlayarak üniversiteyi tamamladı. Akabinde yüksek lisans eğitimini alarak 1975 yılında yüksek lisans tezini bitirdi.

Yılmaz Bey kısa dönem askerliğin yaptıktan sonra Erzurum’a döndü ve aile işinde çalışmaya başladı.

1987-1991 döneminde Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim ve Meclis Başkanlıklarında, 1988-1990 yılları arasında TOBB -Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. 1999 -2004 yılları arasında Erzurum Büyük Şehir ve Yakutiye Belediyesi Meclis Üyeliğinde bulundu.

Yılmaz Bey vaktini değerlendirmek amacıyla Atatürk Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi’nde Doktora çalışmalarına başlayarak 2001 yılında “Sovyet-tipi Ekonomilerin Kumanda tipi Planlı Ekonomiden Serbest Piyasaya Dönüşümü: Türkiye ve diğer Kalkınmakta olan Ülkelere Dersler" adlı teziyle iktisat doktoru oldu.

Yılmaz Bey hareketli, boş durmayı sevmeyen, okuyan, düşünen biri olması nedeniyle 1988 yılında açılan Sarp Sınır Kapısının 51 yıl aradan açılması konusunda yaptığı çalışmalardan sonra Acara Özerk Cumhuriyeti Türkiye temsilciliğine atandı.

2003 yılında Federal Almanya Dışişleri Bakanlığınca, Federal Almanya Erzurum Fahri Konsolosluğuna atanarak bu görevi on dört yıl yaparak 2017 Ağustos ayında emekli oldu.

Yine 2014 yılında Almanya Federal Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından “ Almanya Liyakat Madalyası ve Nişanı – Verdienstkreuz am Bande” ile taltif edildi.

1970'lerde başladığı yazı yazma işlerine 2017 yılından itibaren hız vererek "Erzurum ve Kafkasya Siyasi ve İktisadi Tarihi", "Erzurum ve bölgenin Ekonomisi", "Misyonerlik Faaliyetleri", "Ermeni Meselesi" konularında araştırmalarını artırarak "Rus Yayılmacılığı ve 1801’den günümüze Türk-Gürcü İlişkileri" adlı çalışması yayınlanarak raflardaki yerini alırken, özellikle sancılı yıllara ait "93 Harbi Sonrası Erzurum’da İngiliz Konsolosu Everett’e Ermeni Suikastı" adlı kitabı da okuyucuyla buluştu.

Yılmaz Kuşkay elli yıldır ulusal ve yerel basında yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Son yıllarda Yılmaz Beyin "Gelişim Erzurum" dergisi için kaleme aldığı yazılarda önemli bir boşluğu doldurdu.

Yılmaz Kuşkay; Erzurum'u seven, Türkçeyi çok düzgün kullanan, meramını net ifade eden, Dadaş yürekli biridir. İyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Almanca ve birazda Rusça bilmektedir.

Sevgi Kuşkay(Tüzemen) ile evli olup Dr. Burcu Turhan ve Türkan Gizem Kuşkay adlı iki kız evladı var.

Yılmaz Kuşkay ağabeyime bundan sonraki çalışmalarında başarılar ve esenlikler dilerim.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —