Dilara KARAKAYA


Son Bulmayan Kazalar

Son Bulmayan Kazalar


Kaza ve ölüm istatistiklerinde Avrupa'da birinciyiz. 

Evet yazıma tam olarak bu cümlelerle başlamak istedim. Çünkü trafik kazaları, önü kesilemeyecek bir duruma gelmiş durumda. Genel olarak  bakmak gerekirse; TÜİK'e göre, 2023 yılında toplam 1 milyon 314 bin 136 trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 79 bin 65 adedi maddi hasarlı, 235 bin 71 adedi ise ölümlü yaralanma ile sonuçlanmıştır. Peki Kurban Bayramı süreci boyunca İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın 9 günlük Kurban Bayramı tatiline ilişkin açıkladığı trafik verilerinde ise; Kurban Bayramı tatilinde meydana gelen 7 bin 216 trafik kazasında, 72 kişi hayatını kaybetti. 12 bin 274 kişi ise yaralandı.

Şehir içi ve şehirlerarası yollarda meydana gelen trafik kazaları çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden oluyor ve bu sayılar gün geçtikçe daha da çok artarak devam ediyor. Gördüğümüz kazalar ve insanların ölmesi içimizi yakıyor.

Trafik Kazaların önde gelen nedenleri arasında trafik kurallarına uymama birinci sırada. Aşırı hız, yanlış  sollama, kırmızı ışık ihlali, dikkatsizlik, araç sürerken cep telefonuyla sohbet, alkol, yorgunluk kazaların nedenleri arasında sayılıyor. 

Bu ülkede, bu kadar basit sebeplerle insanlar ölmemeli...

Yaşadığımız hayatın kıymetini bilmemiz gerektiği zamanlarda çok basit bir şekilde ölüyoruz. Keyiflik olarak yaptığımız hız, bizlerin sonu oluyor. Yada yoldayken dikkatsiz veya bilinçsiz davranmamız...

Ben bugünki yazımda daha çok kişi bakımından değerlendirme yapmak istedim. Araç ve motosiklet kullanacağımız sıra daha bilinçli davranmamız gerektiğini unutmamalıyız. çünkü bazen sizin zevk uğruna yaptıklarınız, başkasının canına sebep olabiliyor...