Ömer KOZ


“Tarihsizlik, Talihsizliktir Kitabı” Üzerine Bir İnceleme

“Tarihsizlik, Talihsizliktir Kitabı” Üzerine Bir İnceleme


“Aslanlar tarihlerine sahip çıkmadıkça avcıların yazdığı tarihe mahkûm olurlar. “

Sözüyle kitabın ön kapağında bizi karşılayan Mehmet Gözütok, derin anlam yüklü bir kitap olduğunun mesajını daha ilk bakışta bizlere sunuyor. 

 

Cihan Devleti Osmanlı’nın son demlerinde düşman işgaliyle yüz yüze kalmış, yorgun ve bitkinlikten harap düşmüş Erzurum’un panoramasını canlı anlatımlarla ve gerçek mekânlar ile okuyucularına hissettiren kitabın bir nefeste okunup bitirilecek birkaç bölüm hikâye ile kurgulanması bir sanat eseri kıvamı beraberinde getiriyor. 

 

“Ölüm kusan fitnecilerin oyunlarını bozan, sadece parmakla değil de bizzat ysşamıyla örnek olan kahraman ecdadımızın feraset ve bilgelik dolu yaşamı” kurgusuyla yola çıkan bu eserin insan benliğini saran, tarihe bir ayna tutan çağrışım ve üst pencereden bakışı oldukça dikkat çekiyor. 

 

Milli birliğimize, beraberliğimize, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne göz dikmiş işgalcilerin Erzurum’da gerçekleştirdiği hainliklerin zengin olaylar ve şahıslar etrafında birleşmesi bu kitaptaki edebiyat, tarih, coğrafya ve milli kültürün iz düşümü olarak gözümüze çarpıyor. 

 

Özellikle arka kapakta ve yine ön sözün son kısmında yer alan şu söz ise çok etkileyici:

“Süper kahraman diye bizlere lanse edilen, lağımlardan çıkan Batman, laboratuvarda üretilen Spider-Man ve uzaydan gelen Süpermen gibi sanal ve şeytani propagandalara alet olan karakterler yerine kendi içimizden çıkan gerçek kahramanların hayat hikâyelerine konuk olmaya var mısınız? “

 

Kitaptaki bu derin karakter ve millilik hissiyatı, öz kültürümüze sadakat ve bağlılık ana damarlardan bir oluyor. İnsanın özü kendi vatanıdır, özendiği emperyal zihniyetler değildir, düşüncesi vurgulanıyor. 

 

Kitaptaki Ali Çavuş, Mehmet Çavuş gibi Anadolu erleri; Halit Paşa ve nice şanlı komutanlar etrafında dizilerek mezalimlere ve işgalcilere topyekün meydan okuyor. 

 

Tarihini, bayrağını, özünü benimsemiş ve gerçek vatan hassasiyetini bilen her insanımızın okuması gereken özgün bir dille yazılmış, kurgu ve teknik olarak başarılı ve sade anlatımı ile ön plana çıkan bu kitabı tavsiye ederken kalem sahibi Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi Başkanı Memet Gözütok’a da edebiyat ve kültür dünyamıza böyle bir eseri kazandığı için şükranlarımı sunuyorum.