Ömer KOZ


Zafere Giden Yol: 30 Ağustos

Zafere Giden Yol: 30 Ağustos


Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?

Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda.

Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda,

Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

 

diyerek canlarını siper eden aziz şehitlerimizin ruhlarını rahmetle anarak, gazilerimizi yad ederek ve saygıyla selamlayarak sözlerimize başlıyoruz. 

Bu cennet vatanın her karışında izleri bulunan atalarımızı gururla anıyoruz. 

Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Rafet Bey, Rauf Orbay, Esat Paşa ve daha nice kıymetli büyüklerimizi büyük bir şeref ile yazıyoruz. Büyüklerimizin yanında yer alan tüm silah arkadaşlarını unutmuyoruz. 

Şahin Bey, Gördesli Makbule, Sütçü İmam  Satı Çırpan, Nezahat Onbaşı, Yörük Ali ve Kara Fatma gibi Kurtuluş Savaşı’nda önder olan halk kahramanlarımızı her daim hatırlıyoruz. 

 

Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir. İleri! “

30 Ağustos 1922 Başkomutan Meydan Muharebesi sonunda, düşman ordusunun büyük kısmı dört taraftan sarılarak Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ateş hatları arasında, bizzat Zafertepe’den idare ettiği savaşta, tamamen yok edilmiş veya esir edilmiştir. Anadolu’daki Yunan kuvvetlerinin yarısı imha veya esir edilmiş, kalan bölümü ise üç grup halinde çekilmiştir. Bu durum karşısında Çalköy’de yıkık bir evin avlusu içinde Gazi Mustafa Kemal Paşa, Yunan ordusunu takip etmesi için Türk ordusuna o tarihî “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini vermiştir.

 

Milletçe, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102’nci yıl dönümünü kutlamanın haklı gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. 102 yıl önce yakılan bu meşale, necip milletimiz var oldukça ebediyen sönmeyecektir.         

 

 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, 26 Ağustos’ta başlayan ve 30 Ağustos 1922’de tarihe altın harflerle yazılmış eşsiz bir zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile vatan topraklarımız kurtarılmış, Türk milleti hürriyet ve bağımsızlık içinde yaşama onuruna kavuşmuştur.         

30 Ağustos Zaferi, önemli bir askeri başarı olmanın yanında milletimizin sarsılmaz azminin, sahip olduğu üstün iradenin, vatan ve millet sevgisinin, eşsiz kahramanlığın, güçlü birlik ve beraberliğin de unutulmaz sembolüdür.     

 

 Bu zafer; bütün yokluklara, imkansızlıklara rağmen yüreği vatan sevgisi ve imanla dolu milletimizin gösterdiği büyük kahramanlıkların ve şanlı mücadelenin sonucunda elde edilen büyük bir zaferdir. 

 

Milletçe, ülkemizin en güzel günlerinde, nice 30 Ağustos Zafer Bayramlarında buluşmak dileğiyle..