?40 yaş üstü iş bulamıyor´

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay: Afgan ve Suriyeliler işsizliği tetikliyor

Tarih: 01.01.0001 00:00
 ?40 yaş üstü iş bulamıyor´

-ÖZEL-

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, 40 yaş üstü kişilerin iş ilanlarındaki yaş sınırı nedeniyle mağdur olduğunu söyledi. Başkan Altay, ?? İşsizlik sorununu tetikleyen bir başka konuda,  gerek kayıt dışı, gerekse kayıtlı çalışan Suriyeli ve Afganistanlı işçilerin çok ucuza çalışmasıdır´´ dedi.

 

Sinan AYDIN

 

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, 40 yaşını geçen kişilerin iş bulamamaktan yakındığını, bu konuda çok şikayet aldığını söyledi. Kayıt dışı işçi çalıştırılması ve Afgan ve Suriyelilerin ucuza çalıştırılmasının da etken olduğunu ifade eden başkan Altay, ?? EYT konusunda 10´dan fazla analiz kombinasyonu deneyip sürdürülebilir bir çözüm ortaya koyamayanlar;  40 yaş üzeri yüzbinlerce işsiz karı kocaya, nasıl bir çözüm bulmayı düşünüyorlar?´´ diye sordu. Merkezi Erzurum´da bulunan Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, son günlerin birinci gündem maddesi olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili önemli bir soruna değindi.

 

İŞ İLANLARINDA YAŞ SINIRI MAĞDUR EDİYOR

 

Başkan Altay, 40 yaş üzeri vatandaşların iş bulamama sıkıntısı ile ilgili çok sayıda şikayet aldığını belirterek, ??Gözlemlediğim ve her gün pek çok şikayet aldığım konularda birisi, iş ilanlarında yaş sınırının olması. Son bir hafta içerisinde en az 10 Kişiden 40´lı yaşlarda karı koca iş bulamadıklarından dolayı ve yaş sınırından dolayı şikayet aldım. Bu sadece bir hafta içinde aldığım şikayetler. Geçmişten bugüne gelen şikayetlerin sonu yoktur. Beni arayanlar "garsonluk, temizlik, bulaşık her işi yaparım, ancak yine iş yok", diyorlar´´ şeklinde konuştu.

 

??SURİYEKLİ VE AFGANLILAR ÇOK UCUZA ÇALIŞTIRILIYOR´´

 

Başkan Altay, Suriyeli ve Afganlıların da çok ucuza ve kayıt dışı çalıştırılmalarının iş bulamada etken olduğunu söyledi. Altay, açıklamalarına şöyle devam etti:  ?? Son günlerde Afganistan´dan 5 bin lira maaşla çalışacak 150 bin çoban ithal etme modası var. Allah aşkına çobanlığı herkesin yapamayacağını, çobanlığı tercih etmeyenlerin okullarında, ailelerinde, illerinde bir düzenin olduğunu bilmiyorlar mı? Yabani bir hayvan görse kalp krizi geçirecek birilerine "iş yoksa gel çobanlık yap", diyoruz. İşsizlik sorununu tetikleyen bir konuda gerek kayıt dışı, gerekse kayıtlı çalışan Suriyeli ve Afganistanlı işçilerin çok ucuza çalışmasıdır. 30 lira yevmiye ile çalıştırılan Suriyeliler var. Bu sorunlara acil çözüm bulunması gerekiyor.  EYT konusunda 10´dan fazla analiz kombinasyonu deneyip sürdürülebilir bir çözüm ortaya koyamayanlar; 40 yaş üzeri yüzbinlerce işsiz karı kocaya, nasıl bir çözüm bulmayı düşünüyorlar?´´