Anaç koyun-keçi desteği ödeniyor

İl Tarım Müdürlüğü, çiftçilere müjde vererek anaç koyun ve keçi desteklerinin ödenmeye başladığını duyurdu, koronavirüs tedbirlerine dikket edilmesi uyaısında bulundu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Anaç koyun-keçi desteği ödeniyor

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılında tarım ve hayvancılığa destek kapsamında kampanyalar düzenlemektedir. Sağlanan desteklerden yararlanmak isteyen çiftçilerden bazı şartlara haiz olması talep edilmektedir. Tespit edilen şartları taşıyan kişiler hayvancılık alanında büyükbaş hayvan, tarımsal alet ve ev ekipmanlarından sertifikalı tohumlara kadar destek verileceği belirtiliyor. Verilen desteklerden birisi de koyun-keçi desteği. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere müjde vererek, anaç koyun-keçi desteği öde takviminin belirlendiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, ??Anaç Koyun-Keçi Destekleme ödeme takvimi belirlenmiştir. Ödemeler, T.C. Kimlik Numarasının son rakamına göre yetiştiricilerimizin hesaplarına aktarılacaktır. Lütfen devletimizin almış olduğu Koronavirüs tedbirleri kapsamında hareket etmeye özen gösterelim´´ denildi.

İŞTE O DESTEKLER

 

Ülke genelinde tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınıp kontrol edilmesi ile hayvanlarda meydana gelen hastalıkların önlenebilmesi noktasında çeşitli projeler hayata geçirilmektedir. 2020 yılında destekleme noktalarında yeni başlıklar eklendi ve her yıl verilen destekler de genişletilmektedir. Ülke fiyatlarında artış sebebiyle ithalat probleminin ortadan kaldırılabilmesi maksadıyla devlet tarafından hibe ve destekler önem taşımaktadır. Üreticiler için 1 milyar 881 milyon TL destek ödemesi başlayacak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; mazot gübre, anaç koyun keçi, hayvan hastalık tazminatı ve tiftik keçileri için desteklerin 27 Mart 2020 tarihi itibariyle ödeneceğini kaydetmişti.. Bu bağlamda; Hububat baklagil desteği 14 ilde 35.034 üretici için 120 milyon TL, Mazot gübre 20 ilde 553.326 üretici için 1.145 milyar TL, Dane mısır 6 ilde 9485 üretici için 20 milyon TL, Anaç koyun keçi 80 ilde 196.116 yetiştirici için 580 milyon TL, Hayvan hastalık tazminatı 68 il 686 yetiştirici 16.2 milyon TL, Tiftik keçilerine ilave destek 3 il ve 131 yetiştirici 226 bin TL ödeme yapılacak.

KOYUN VE KEÇİ DESTEĞİ NEDİR?

Ziraat Bankası, Halkbank, Şekerbank ve diğer bankalar büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık, kanatlı hayvancılık ve daha birçok hayvancılık faaliyeti için kredi destekleri sağlanmaktadır. Bu kredilerle birlikte devletin verdiği geri ödemesiz hibe olanakları bulunmaktadır. Koyun ve keçi desteği, Keçi ve koyun destekleri kapsamında hayvan başına 25 TL destek verilmektedir. Geçmiş dönemde 15-90 aylığa kadar verilen destekler 15-120 aya çıkartıldığı biliniyor. Bu desteklemelerden yararlanmak isteyen işletme sahipleri, üyeliğin yer aldığı İl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricilikleri Birlikleri´ne başvuru yapılması gerekiyor. 80 ilde 196.116 yetiştirici için 580 milyon TL Anaç Koyun Keçi destekleme ödemeleriyse 27 Mart 2020 tarihi itibariyle ödenecek.